Ratni zločin: Podignuta optužnica protiv Dragana Marinkovića

Vijesti 18. mar 201612:49 > 12:53
N1

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv Dragana Marinkovića (1961.) koji se tereti za zločin protiv čovječnosti iz članka 172. KZ BiH.

Tužitelj Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv Dragana Marinkovića, rođenog 28. novembra 1961. godine u Srebrenici, državljanina BiH.

Optuženi se tereti da je za vrijeme širokog i sistematičnog napada vojske, policije, teritorijalne odbrane i paravojnih formacija, usmjerenog protiv civilnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti na području općina Vlasenica i Milići, kao pripadnik TO Milići, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

On se tereti da je 11. maja 1992. godine, naoružan automatskom puškom i u vojnoj uniformi, sa čarapom na glavi, zajedno sa još jednim naoružanim i maskiranim vojnikom, došao do kuće civila bošnjačke nacionalnosti u mjestu Žutica, općina Milići.

Nakon toga, natjerao je sa puškom dva civila bošnjačke nacionalnosti, da idu prema jednom dvorištu, prateći ih i hodajući sa puškom iz njih, nekon čega je optuženi, osobno i izravno, sa još jednim vojnikom, rafalnim pucanjem iz vatrenog oružja, usmrtio dvojicu civila.

Optuženi se tereti da je počinio kazneno djelo-Zločin protiv čovječnosti iz članka 172. KZ BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenihmreža Twitter | Facebook.