Sukob na relaciji SDA – HDZ zbog Autocesta?

Vijesti 18. mar 201618:31 > 19:00
N1

Jasmin Bučo ostaje na poziciji v. d. direktora Autocesta Federacije BiH. Iako je Nadzorni odbor preduzeća zasjedao, do Bučine smjene nisu došli, prekinuli su sjednicu ranije.

Podsjetimo da je Vlada Federacije BIH na telefonskoj sjednici nedavno razriješila Buču dužnosti direktora, a imenovala SBB-ov kadar, Đenana Salčina. Sve mora potvrditi Nadzorni odbor Autocesta, ali se sa smjenom i imenovanjem odugovlači.

Godinu i sedam mjeseci nakon izbora traje borba za pozicije u javnim preduzećima. Aktuelne su Autoceste Federacije. Vlada Federacije na čelu želi vidjeti Đenana Salčina iz SBB-a, ali Nadzorni odbor je još neko vrijeme sačuvao SDA-ovog, Jasmina Buču.

Sjednica nadzornog odbora je prekinuta jer se nismo uspjeli dogovoriti oko druge tacke izmjene statuta“, rekao je Almir Spaho, član NO Autocesta FBiH.

Salčin ekonomista, Bučo inžinjer, podobnost prije struke, jer na pozicije ne bira struka nego politika.

Ja sam već četiri godine bio tehnički direktor u Autocestama i ostavili smo iza sebe u tom momentu brojne konstrukcije, 55 novih kilometara autoceste, investiciju od milijardu i dvjesto miliona maraka, a u ovih nekoliko mjeseci v.d. direktora ostavili smo stabilizaciju kratkoročnih finansija“, kazao je Jasmin Bučo, v.d. direktora Autocesta FBiH.

A dug koji će Bučo ostaviti iza sebe je kaže neznatan. Oko milion maraka. Ali i 173 miliona maraka kratkoročnih obaveza koje dospijavaju u narednom periodu. Ipak, Autoceste, kaže Bučo, imaju plan sanacije duga.

Raznim kreditnim zaduženjima i drugim finansijskim aranžmanima ćemo biti u mogućnosti da servisiramo sve svoje finansijske obaveze u ovoj, ali i narednoj godini“, izjavio je Bučo, v.d. direktora Autoceste FBiH.

Između ostalog, dakle zadužiti se – radi vraćanja duga.

Baš kao što je Vlada Federacije na današnjoj sjednici podržala inicijativu Autocesta za kreditno zaduženje kod EBRD-a od oko 72 miliona maraka za izgradnju poddionice Koridora Vc, Klopče – Donja Gračanica.

Razumljiva je borba za čelnu poziciju u Autocestama. Milioni maraka su u pitanju i na raspolaganju. Razumljivo je onda i zašto je resorni ministar Denis Lasić, Buču nazvao velikim stručnjakom za ovu poziciju, ali mu, između redova poručio, da na njoj neće ostati.

Ja kao resorni ministar moram provesti stranački dogovor. Stranački dogovor je takav da je tu poziciju dobila Savez za bolju budućnost“, rekao je Denis Lasić, ministar prometa i komunikacija FBiH

Svima je više-manje jasno, da je Bučina smjena samo pitanje vremena. Iako se čini da je na sceni sukob SDA-SBB, i da se Nadzorni odbor bori za stručne kadrove na čelnim pozicijama, nezvanično je u Autocestama trenutno sukob na relaciji SDA-HDZ.

SDA za Buču traži poziciju Izvršnog direktora za projektovanje i građenje, koja sada pripada HDZ-ovom Marinu Jelčiću, a HDZ će se teško odreći ove pozicije.

Baš kao što će se teško odreći i pozicije Izvšnog direktora za finansije, Ivice Ćurića, čija firma NBI Ćurić iz Žepča, zaključno s 1. martom ove godine Upravi za indirektno oporezivanje BiH, duguje gotovo 7 miliona i 100 hiljada maraka PDV-a i kamata. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.