Turska ulaganja u BiH nisu proporcionalna izjavama ljubavi

Vijesti 26. apr 201617:43 > 19:03
N1

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan stigao u Zagreb. Poseban fokus razgovora privredna saradnja. Pogledajte kakva je trenutno naša saradnja sa Turskom.

Mnogo toga danas na sarajevskoj Baščaršiji podsjeća na Tursku – doner, zastavice, restorani. Turski predsjednik je lani i posjetio glavni grad BiH. A okupljni građani, držeći turske zastave, dočekali ga ovacijama.

Prikladno, i poruka Erdogana da je Turska najveći investitor u Bosni i Hercegovini.

“Želimo da ostvarimo konkretne dogovore i saradnju”, govorio je turski predsjednik.

Koliko god vlast u Turskoj govori da voli Bosnu i Hercegovinu, te da najviše ulaže u našu zemlju, podaci ih demantiraju. Opšte je poznato da je Turska na 12. mjesto najvećih ulagača u BiH, a prema najnovijim podacima izvoz u Tursku je smanjen.

Suprotno drastičnom lanjskom povećanju, u prvom kvartalu ove godine, izvoz u Tursku je manji za preko 20 posto, dok je uvoz iz Turske povećan za deset posto. Do septembra prošle godine Turska je u našu zemlju uložila skoro 50 miliona maraka, dok je godinu ranije taj iznos dosegao 270 miliona. Ukupno je Turska do sada u BiH uložila 11,6 milijardi maraka, ali je to tek 2,3 posto ukupnih stranih ulaganja u našu zemlju.

“Očekivalo se od Turske više kada je riječ o investicijama u BiH. Sigurno je da je daleko veće ulaganje bar u ovom periodu dvije, tri godine u Srbiju, tako da bi trebalo više očekivati”, ističe Momir Tošić iz VTK-a BiH.

Prema dostupnim podacima u BiH posluje 15 turskih firmi. Godišnja robna razmjena sa dvije zemlje je blizu 500 miliona. No, polovica ukupnog turskog izvoza u jugoistočnoj Evropi otpada na Srbiju, gdje su turske investicije sve veće.

Najveće povećanje turskih ulaganja u Hrvatsku dogodio se nakon 2009. godine  i to sa 7 miliona eura te godine, na 120 miliona eura 2012.

Turske firme su u sedam zemalja jugoistočne Europe uložile 3,4 milijardi dolara, a prema najavama plan je da do 2020. godišnja ulaganja povećaju na 8,8 milijardi dolara. Udio koji je do sada završavao u Bosni i Hercegovini nije proporcionalan izjavama ljubavi zvaničnika iz Ankare.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.