Konkurencijsko vijeće BiH na ispitu

Vijesti 18. maj 201619:24 > 19:25
N1

Sutra bi trebala biti održana sjednica Konkurencijskog vijeća BiH na kojoj bi se, kako doznajemo, ponovno mogla razmatrati odluka o distribuciji kanala Sport Klub u BiH. Istodobno i dalje nema odgovora o neprovođenju ranije odluke Vijeća o distribuciji kanala Arena Sport.

Kada će svi kablovski sistemi u BiH u svojoj ponudi imati dva dominantna sportska kanala, Arena Sport i Sport Klub, i dalje je nepoznato. Nakon odluke Konkurencijskog vijeća početkom godine, United media ponudila je pod jednakim uslovima svim operaterima kanale Sport Kluba, koje je do sada imao i Telemach u BiH.

Izuzetak su bili oni privredni subjekti koji su neovlašteno emitrali ove kanale. Umjesto dogovora stigle su nove pritužbe.

“Činjenica jeste da je po posljednjoj odluci Konkurencijskog vijeća BiH, Sport Klub sačinio Opšte uslove i dostavio prijedlog cijena operaterima, ali ne u skladu sa rješenjem Vijeća. Sama činjenica da niti jedan operater ne prihvata ponudu jasno ukazuje da je ponuda neprihvatljiva, nerealna i nemoralna, te da su uslovi sadržani u istoj u kolizijii sa tržišnom situacijom“, navodi sa uz ostalo u saopštenju BH Telecoma.

U United mediji odgovaraju – cijena emitovanja je povećena zbog poskupljenja prava na svjetskom tržištu.

“Mi smo ponudili svima, ali kablovski operateri se ne odazivaju i na to ne možemo uticati. Neki vode medijski rat protiv nas. Možda je to razlog. I naša konkrencija ima visoke cijene. Arena ima po korisniku 1,5, a mi imamo 1,70, no bitna je razlika u sadržaju i količini sadržaja. Programska prava su toliko poskupila da smo mi trebali na cijeloj teritoriji da podignemo cijene”, istakao je Tomaž Jeločnik.

Pritužbe su stigle i od HT Eroneta i Elta Kabla koji su istovremeno neovlašteno emitovali sadržaje Sport Kluba zbog kojih su pokrenuti i odgovarajući postupci.

“Ja znam da HT Eronet i Elta Kabel ne žele sadržaje jer bi morali saopštavati koliko imaju korisnika, a to ne žele. Jer mi tražimo svaki mjesec od njih koliko korisnika imaju da bi mogli da naplatimo, no oni to ne žele. Ali zato se ne može reći da mi iskorištvamo dominantan položaj . Mi želimo da radimo transparentno, ali ako druga strana to ne želi to je problem”, dodao je Jeločnik.

Kako je utvrdilo Konkurencijsko vijeće, United grupa je postupilo po odluci Vijeća. No, cijeli postupak mogao bi se, kako doznajemo, ponovno pokrenuti na narednoj sjednici, a na insistiranje vijećnice Gordane Živković, iako je do sada u dva navrata odbačen. Istovremeno na dnevnom redu i dalje nema informacije zbog čega nije provedana odluka Konkurencijskog vijeća kojom je naloženo da se još jednom operateru u BiH, BH Telemachu, dopuste isti uslovi za distribuciju Arena Sporta, a nakon što je ocijenjeno da je HD Win vlasnik ovog kanala zloupotrebio dominatni položaj na tržištu. Dati rokovi od 60 dana davno su prošli no odgovora od Arijane Regode, druge članice Vijeća koja je trebala dostaviti ovu informaciju, i dalje nema.

Zvanično je reagirao Telemach.

“U periodu od 16. februara do danas, HD Win se je oglušio na više pismenih zahtjeva od Telemacha za distribuciju Arena Sport kanala na Telemach platformama”.

Tražili smo i pojašnjena iz HD WIN-a, odnosno Telekom Srbije, koji je vlasnik Arena Sporta, no iako je obećano, zvaničan stav je izostao.

Podsjetimo kako članove Konkurencijskog vijeća imenuje Vijeće ministara BiH, te entitetske vlade. Konkretnije članice iz reda srpskog naroda Arijanu Regodu i Gordanu Živković nominirao je prije nekoliko godina SNSD. Ono što posebno zabrinjava je činjenica da je gotovo nemoguće naći odluku koja nije na tragu pozitivnog rješena za preduzeća od interesa vladajućih struktura u RS ili pak susjednoj Srbiji, a za što, kako tvrde naši izvori, redovito insistiraju Regoda i Živković. Zbog ovih odluka korisnici kablovskih sistema ostaju na čekanju.

Ne treba zaboraviti ni da nacrt novog Zakona o Konkurencijom vijeću, a koji je podrazumijevao transparentniji izbor i donošnje odluke, i dalje nema, jer su ga trebali izglasati upravo vijećnici. Na ovaj nacrt navodno su potrošena milionska sredstava EK-a, zbog čega je u više navrata reagirano iz ureda Evropske unije u BIH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.