Senat UNSA podržao "nove" magistre, čeka se odluka Vlade KS

Vijesti 03. jun 201620:00 > 20:04
N1

Gostujući u Dnevniku u 19, ministar za obrazovanje i nauku Kantona Sarajevo Elvir Kazazović pojasnio je da je Senat Univerziteta u Sarajevu podržao inicijativu koja im je ranije upućena da se četverogodišnji predbolonjski studij proglasi ekvivalent diplomi drugog ciklusa studija po Bolonjskom procesu.

Kaže da su bili gosti Senata UNSA, gdje su razgovarali o upisnoj politici, Senat je podržao inicijativu, a da je sada korak na Vladi KS koja mora izglasati ovu odluku kako bi ona i bila zvanična.

Kazazović je kazao da je to urađeno po praksi zemalja regije, a da se debate po društvenim medijima potpuno pogrešno vode.

Diskusija koja se vodila danas, ranije uopće nije bila najavljena, a na sastanku ministra za obrazovanje i nauku KS sa Senatom UNSA, bili su prisutni i predstavnici Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu.

Kazazović je za N1 kazao da su ranije najavili ovu priču, te da su razgovarali sa fakultetima, nastavničkim osobljem – s ciljem da se podigne nivo edukacije za nastavnike.

Obavljene su stručne analize, a Kazazović je dodao da je “praksa pitati struku”, te da se zakoni jednoglasno usvajaju.

“Ne bježimo od toga, i nećemo donijeti odluku dok se ne usaglasi i stav struke”, kazao je, dodavši: “Diploma ostaje ista, samo se mijenja ekvivalent. Nema povećanja prihoda, nema novih koeficijenata na plaću”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.