Stare diplome vs. bolonjski master

Vijesti 03. jun 201621:52 > 22:13
N1

Na inicijativu sarajevskog ministra za obrazovanje, nauku i mlade Elvira Kazazovića, Senat Univerziteta u Sarajevu usvojio je zaključak kojim bi se vrlo lako u budućnosti moglo dogoditi da diplomanti po starom sistemu postanu magistri.

Predstavnici studentskog parlamenta oštro su protiv ovakvoga prijedloga o kojem će zadnju riječ morati dati politika, odnosno Vlada.

Studenti koji su završili četverogodišnje ili petogodišnje školovanje i stekli diplomu na Univerzitetu u Sarajevu, a prije uvođenja bolonjskog procesa u obrazovanje, uskoro bi mogli dobiti zvanje ekvivalento zvanju osoba koje su završile master studije po bolonjskom procesu. Ovakav zaključak usvojio je Senat Univerziteta na inicijativu sarajevskog ministra obrazovanja nauke i mladih Elvira Kazazovića. Na ovu odluku su oštro reagovali u studentskim udruženjima.

SPUS neće podržati takvu odluku, uradićemo sve što je u našoj moći da takva odluka ne bude usvojena. Po trenutnoj zakonskoj regulativi, čini mi se član 150 i neki propisuje da fakultet i visokoškolska ustanova mora donijeti odluku o ekvivalenciji svakog pojedinačnog slučaja. Dakle, svaki student prošlog režima ima pravo na ekvivalenciju nakon što pošalje upit“, rekao je Haris Zahiragić, predsjednik SPUS-a.

Resorni ministar Elvir Kazović je kazao kako je sve urađeno po praksi zemalja regije i da će konačnu odluku o primjeni ove prakse donijeti Vlada Kantona Sarajevo. Kazazović poručuje da će se najvjerovatnije ići ka izmjeni trenutnog zakonodavstva.

A naučna javnost u BiH je stava da je ovakva odluka ishitrena i da je prije donošenja zaključka potrebno analizirati oba programa.

Čini mi se da je odluka donešena prebrzo i ne mogu da se sjetim da je bila neka velika rasprava na tu temu u okviru akademske zajednice, u okviru fakulteta, u okviru stručnih krugova koji su trebali da kažu može li se to uraditi ili ne. Nisam to upratio ili mi je to promaklo, a malo stvari mi promakne iz tog sektora, tako da je najgora stvar koja može da se dogodi jeste da je ovo jedna brzinska odluka da bi se ugasio neki požar pa da se za nekih šest mjeseci ispostavi da smo gasili požar benzinom“, komentarisao je prof. dr. Damir Marjanović.

Iako će se na odluku Vlade KS morati pričekati još neko vrijeme, današnji zaključak Senata Univerziteta u Sarajevu je privukla veliku pažnju korisnika socijalnih mreža, gdje je glavno pitanje koje se postavlja: da li svi diplomanti iz prošlog sistema postali i magistranti?

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.