Adnan Delić za N1: Ponosan sam na fakultet, kompetencije ne možete kupiti

Novi dan 15. jan 202110:03 > 11:15 6 komentara

Kandidat Naroda i pravde na lokalnim izborima 2020. godine za načelnika Opštine Novi Grad u Sarajevu Adnan Delić novi je ministar privrede Kantona Sarajevo. Danas je bio gost Novog dana s kojim smo razgovarali o njegovim prioritetima u radu, prozivkama za diplomu Fakulteta za sport, ali i budućnosti ZOI '84.

Za N1 je rekao i kako su sami sebe iznenadili na lokalnim izborima zbog činjenice da su uopšte ušli u politiku, ali i da su promijenili paradigmu izborne kampanje.

Vodili smo afirmativnu, pozitivnu izbornu kampanju i prije samih izbora smo rekli da smo pobjednici jer smo uspjeli da sačuvamo dignititet svih nas i protivkandidata i na taj način smo dobili izbornu pobjedu. Neko će u budućnosti htjeti kopirati našu pozitivnu kampanju. Mi smo se bavili samim sobom“, poručio je Delić za N1.

“Od totalnog anonimusa na političkoj sceni uspjeli smo osvojiti najveći broj glasova od svih kandidata Četvorke, i iako smo izgubili, ne smatram to porazom, jer smo na političku scenu donijeli neke nove vrijednosti”, dodao je.

Govoreći o prozivkama za njegovu diplomu za sport, Delić je rekao kako je ponosan na Fakultet sporta i tjelesnog odgoja, da je to fakultet koji radi u sklopu Univerziteta u Sarajevu te da tu predaju svi eminentni porfesori sa svih fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Ono što je zanimljivo je da se nikad nisam bavio tim što sam završio. Ponosan sam na fakultet, ali nisam ponosan na sistem. U BiH je svakom drugom mladom čovjeku sistem omogućio da ne radi u svojoj struci nego da se bavi onim za što se nije školovao. Diploma je postala sama sebi cilj. Imate mnogo fakulteta gdje možete da kupite diplomu koju želite, ali kompetencije ne možete kupiti. Imam iskustvo od 15 godina, ali ne na osnovu diplome. Na ovu poziciju nisam došao zbog diplome jer kad se zapošljavate u realnom sektoru niko me nije pitao kakvu diplomu imam“, komentarisao je.

Rekao je da je ranije bio direktor marketinga u jednoj IT kompaniji, ali i da posebnu satisfakciju njemu predstavlja činjenica da je pohađao jedan od najprestižnijih američkih instituta za menadžment gdje je stekao određene kompetencije, kako je naglasio.

Mislim da bih u Ministarstvu sporta bio nekompetentniji nego u Ministarstvu privrede, jer ja 15 godina živim privredu“, istakao je Delić u Novom danu.

Govoreći o ekspozeu na sjednici Vlade KS rekao je da je imao osjećaj da je ta skupština bila tematska “Adnan Delić”.

Dosta stvari je kod nas formalizovano pa tako i ekspoze. Ne bavimo se suštinom problema. Same te prozivke dokazuju da ljudi nemaju konkretna rješenja. Mene su prozivali za mnogo stvari, ali ne želim da se bavim tim. Pozivam sve te koji nas prozivaju da nam dođu s konkrentim rješenjima problema i moja vrata će biti otvorena 24 sata za njih, jer 25 godina se optužujemo i 25 godina nam propada i privreda i ekonomija“, naglasio je.

Naveo je i da je izazovan period pred njima te da se Vlada opredijelila za prevenciju negativnih posljedica pandemije.

Ono što će biti naši prioriteti je da obezbijedimo sredstva kojim ćemo biti u mogućnosti sanirati negativne posljedice pandemije, jer je činjenica da ćemo imati manja sredstva za privredu. Želimo da sačuvamo postojeća i kreiramo nova radna mjesta i da naraste broj privrednih subjekata u KS. Ukidanje parafiskalnih nameta jedan je od prioriteta i uspio sam da vidim da ta sredstva ostanu neiskorištena i prenose se, jer ne postoje konkretni projekti“, potcrtao je novi ministar privrede KS.

Rekao je i da je prioritet ove vlade naknada za šume i da i tu ima dosta sredstava koja ostanu neiskorištena i koja terete privredu. Također su takve i vodne naknade, naknade za turizam, te da će napraviti sistem njihovog umanjenja ili ukidanja.

Delić je istakao i da je generalno teret kompeltne privrede javna preduzeća koja posluju negativno unazad 20 i više godina, te da je i ZOI jedan od takvih. Poručio je da je veliki izazov revitalizacija tih preduzeća, a da kada je ZOI u pitanju, trebalo bi odvojiti skijalište od drugih dijelova preduzeća.

Govoreći o tome da li će biti novih zapošljavanja u njegovom ministarstvu kazao je da je njegovim dolaskom otišlo šest državnih službenika u penziju i da su radili na izuzetno važnim funkcijama te da na nekim resorima nemaju nijednog službenika te da je cilj učiniti sve te procese efikasnim, da li na način digitalizacije ili da ojačaju ljudske resurse, kako je rekao.

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare