Advokat Lukića: Nenormalan način brzine postupka

Vijesti 16. okt 202314:07 1 komentar
N1

Miljkan Pucar, advokat Miloša Lukića, v.d. direktora Službenog glasnika entiteta Republika Srpska, drugooptuženog pred Sudom BiH, rekao je kako se njegov klijent jasno izjasnio da nije počinio krivično djelo, te da nije razumio šta mu se stavlja na teret.

“Poštovao je zakon, imao je zakonsku obavezu, a to je da zakon može donijeti samo i isključivo Parlament i niko drugi. Sa ovakvom tezom Tužilaštva postavlja se pitanje, da li će BiH biti članica UN-a, da li će morati da izađe iz Savjeta Evrope. Od evropskih puteva nema ništa, jer u članu Povelje UN-a kaže se da samo suverena i demokratska država može biti članica, a u članu 78 kaže se da ko god ima protetkorat, ne može biti članica UN-a. Isto je tako i sa Savjetom Evrope i gospodin Lukić se držao samo zakona”, kaže Pucar.

Pucar dodaje kako je u optužnici za Lukića nejasno šta se to njemu stavlja na teret

“On je poštovao zakon. A njemu se stavlja na teret da je potpisao neki obrazac. Njegova zakonska obaveza je da institucija na čijem se čelu nalazi, tj. Službeni glasnik, objavi ono što je donijela Narodna skupština RS. To ništa nije nezakonito i ne predstavlja nikakvo krivično djelo, nego izvršavanje posla na kojem se nalazite”, dodaje Pucar.

Za njega je, kaže, “nenormalan način brzine postupka.

“Ja nisam doživo u svojoj 30-godišnjoj karijeri, da neko za mjesec i nešto završi istragu, podigne optužnicu, odluči o prethodnim prigovorima i da danas imamo ovo ročište. To je nevjerovatno brzo u bilo kojem demokratskom sistemu”, smatra Pucar.

Zaključuje da ne zna kada će biti nastavak procesa. Po zakonu je rok 60 dana, a praksa Suda je, kaže Pucar, da ne bude za 3-4 mjeseca. “Ako bude ekspresno kako se sada radi, biće za 15 dana”, zaključuje Pucar.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare