“Ako je UN donosio Rezoluciju zbog sebe, onda je nisu morali ni donositi”

Vijesti 09. jul 202419:18 0 komentara
F.Z./N1

Alija Tabaković, predsjedavajući Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske i zamjenik predsjednika Glavnog odbora SDA komentarisao je u Danu uživo skorašnja dešavanja u Prijedoru i Bratuncu, ali i predstojeći 11. juli - prvu godišnjicu genocida u Srebrenici nakon što je Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila Rezoluciju o Srebrenici. Šta će biti drugačije?

Tabaković poručuje – ovaj juli je posebno bitan, naglašavajući na još uvijek veliki broj neidentifikovanih žrtava, te činjenicu da se ove godine ispraća tek 14 njih.

“Nama Rezolucija ne znači ništa i nije nam ni bila potrebna ukoliko žrtve budu prepuštene same sebi, kao i ako o životu Bošnjaka budu odlučivali oni koji su opet spremni počiniti genocid. Ako je UN donio Rezoluciju zbog sebe, onda to nisu morali raditi. Ako su je donijeli kako bi Bošnjaci opstali na području gdje je počinjen genocid, onda je dobrodošla”, istakao je kategorično.

Komentarisao je i činjenicu da je tačka o ‘razdruživanju’ – odnosno jedina tačka na dnevnom redu današnje Posebne sjednice NSRS – povučena.

“Zna Dodik i njegovi trabanti da bilo kakvo razdruživanje znači ponovni rat, a samim tim i kraj entiteta RS. Vrijeme je da se Dodik i trabanti nađu u Vojkovićima”, rekao je.

Jučer je istekao rok za predaju kandidatskih lista za oktobarske lokalne izbore, a upravo Dodikov SNSD i ostali vladajući u RS imat će zajedničkog kandidata za načelnika Srebrenice, odakle je i Tabaković. Biće to Miloš Vučić.

“Povuku liste”, pa se povuku (VIDEO)

“To je momak koji je devedesetih godina došao kao izbjeglica u Srebrenicu. U neformalnim razgovorima sa stanovništvom čuo sam da je to dalji rođak Aleksandra Vučića. Sve su šanse da je zbog toga i kandidovan, kako bi privukao pažnju javnosti. Ako CIK BiH spriječi najezdu profesionalnih glasača iz Srbije, svakako da će probosanski kandidat Hamdija Fejzić imati šanse”, stava je Tabaković.

Kada su u pitanju druga najaktuelnija dešavanja, među kojima je svakako i prolazak kadeta Vojske Srbije kroz Prijedor i Bratunac – Tabaković poručuje kratko: Kada proživite genocid, ništa vas više ne može iznenaditi.

Opširnije u videu gostovanja ispod.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!