Aktivisti i građani protiv novih hidrocentrala na Neretvi

Vijesti 11. nov 202312:35 1 komentar
N1

Građani i eko-aktivisti iz Bosne i Hercegovine okupili su se u subotu, 11. novembra u Konjicu na protestu zbog gradnje hidroelektrane Ulog, u entitetu Republika Srpska.

Bez obzira na kišu, veliki broj građana Konjica okupio se na Gradskom trgu u borbi za očuvanje Neretve i njenih pritoka.

Njihov, kao i zahtjev organizatora, okupljenih oko Koalicije za zaštitu rijeka BiH, je spriječiti izgradnju HE “Ulog”, u gornjem toku hercegovačke ljepotice Neretve.

No, ne samo to, oni ukazuju na probleme koje bi izgradnja mogla prouzrokovati na rijeke i čitav živi svijet, ističući da je, osim “Uloga”, u planu izgradnja još 36 manjih HE.

Sa borbom za očuvanje pojedini građani misle da su zakasnili, no nadaju se da će ovaj skup, ipak, imati odjeka, kao što je imao ranijih godina, kada se više ekoloških, aktivističkih pokreta udružilo protiv izgradnje čak 93 hidroenergetskih postrojenja.

Brojni građani imali su priliku i da potpišu pismo za očuvanje Neretve i njenih pritoka, koje će biti proslijeđeno nadležnim institucijama.

Više u prilogu Tatjane Drljić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare