Ambasada SAD o Dodikovim postupcima: Ovo je licemjerno i destabilizirajuće

Vijesti 22. jun 202316:35 4 komentara
FENA

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini oglasila se povodom posljednjih izjava i postupaka Milorada Dodika kazavši kako su oni "licemjerni i destabilizirajući".

“Srbi su sastavni dio multietničke BiH i imaju ključnu ulogu u oblikovanju institucija i budućnosti zemlje. To je sadržano u Daytonskom mirovnom sporazumu, kojeg Milorad Dodik aktivno nastoji potkopati, između ostalog, pokušavajući spriječiti Srbe da učestvuju u donošenju odluka na državnom nivou. Dodik blokira donošenje odluka na državnom nivou, odbija učešće u procesima na državnom nivou i vrši pritisak na dužnosnike da se povuku iz državnih institucija. A onda se žali da Srbi nisu dio procesa donošenja odluka. Ovo je licemjerno i destabilizirajuće”, navode iz Ambasade SAD u BiH.

Ističu kako je “nečuvena njegova izjava u kojoj implicira da su uslovi koje stvara vlastitim destabilizirajućim djelovanjem i retorikom analogni predratnom razdoblju devedesetih”.

“Gospodin Dodik ima izbor – može ili pomoći u konstruktivnom oblikovanju budućnosti BiH ili može nastaviti blokirati napredak za građane RS. Građani RS zaslužuju bolju budućnost za sebe i svoje porodice, što podrazumijeva funkcionalne, efikasne i odgovorne institucije – na svim nivoima – koje poštuju teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter zemlje”, poručili su iz Ambasade SAD u BiH.

Dodik: Murphy brani vanjsku politiku svoje zemlje u BiH od 1992. do danas

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare