Ambasada SAD upozorava: Investitori treba da naprave dubinsku analizu prije ulaganja, posebno u RS

Vijesti 12. aug 202415:46 2 komentara
N1

Ambasada SAD u Bosni i Hercegovini objavila je status u kojem u navode da bi se investitori trebali zapitati gdje završava novac, posebno ukoliko ulažu u entitet RS.

“Izjava o investicijskoj klimi za BiH za 2024. poziva ih da provedu rigoroznu dubinsku analizu prije ulaganja u Bosnu i Hercegovinu. To uključuje izbjegavanje izlaganja američkim sankcijama i potvrđivanje prava vlasništva nad zemljom kako bi se izbjeglo upletanje u potencijalno nezakonit i/ili neustavan aranžman.

Ovo je posebno važno u Republici Srpskoj, gdje secesionistički postupci čelnika, nastojanja da se protuustavno preuzme kontrola nad državnom imovinom i neprovođenje odluka visokog predstavnika stvaraju pravne rizike koji dodatno kompliciraju poslovno okruženje”, naveli su.

Potom su dodali:

“Potencijalni investitori bi trebali potražiti informiranog pravnog savjetnika za savjet o učincima odluka Ustavnog suda BiH iz srpnja 2024., koji je u dva važna slučaja presudio da entiteti nisu nadležni raspolagati državnom imovinom na bilo koji način, uključujući vlasništvo, zakup, koncesiju ili privremeno korištenje. Sud je također pojasnio da se svaka prenamjena državne imovine kvalificira kao raspolaganje, što je izričito zabranjeno”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare