Ambasador EU u UN podržao Schmidta i osudio secesionizam koji dolazi iz Republike Srpske

Vijesti 03. nov 202311:03 0 komentara
UN, screenshot

Evropska unija podržava odluku Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija da produži mandat EUFOR Altea u Bosni i Hercegovini, te još jednom pruža podršku evropskom putu BiH, sve se ovo moglo čuti u jučerašnjem obraćanju ambasadora EU u UN Olofa Skooga tokom rasprave o Bosni i Hercegovini. Skoog se obratio u Savjetu bezbjednosti na samom kraju rasprave, prije Srbije i Hrvatske.

“EU još jednom ističe svoju punu i nedvosmislenu opredijeljenost perspektivi članstva Bosne i Hercegovine u EU. Budućnost Bosne i Hercegovine i njenih građana je u Evropskoj uniji. EU će nastaviti jačati i intenzivirati svoj angažman na svim nivoima kako bi podržala političku, ekonomsku i društvenu transformaciju zemlje, uključujući kroz kontinuiranu pomoć temeljenu na opipljivom napretku u oblasti vladavine prava i socioekonomskim reformama, kao i poštivanju vrijednosti, pravila i standarda EU-a od strane Bosne i Hercegovine. Osiguravanje čvrstih i nepovratnih dostignuća u oblastima vladavine prava, ekonomije, funkcionisanja demokratskih institucija i reformi javne uprave i dalje je odlučujuće za ispunjavanje zahtjeva za članstvo u EU i predstavlja dugoročno ulaganje u mir, demokratiju, prosperitet, sigurnost i stabilnost u Evropi”, poručio je Skoog.

Ambasador EU je podsjetio da je Evropski savjet u decembru 2022. godine dodijelilo Bosni i Hercegovini status zemlje kandidata za članstvo u EU, uz razumijevanje da se koraci navedeni u preporuci Evropske komisije poduzimaju u cilju jačanja vladavine prava, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, upravljanja migracijama i temeljnih prava.

“U trenutnom geopolitičkom kontekstu, EU naglašava hitnost da zemlja krene naprijed na svom evropskom putu, prvenstveno kroz ispunjavanje svih 14 ključnih prioriteta za otvaranje pristupnih pregovora sa EU utvrđenih u Mišljenju Komisije po zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU, a koje je usvojilo Vijeće Evropske unije 2019. Evropska unija također poziva sve političke lidere u Bosni i Hercegovini da bez odlaganja provedu obaveze navedene u sporazumu postignutom 12. juna 2022. i hitno finaliziraju ustavnu i izbornu reformu u skladu sa 14 ključnih prioriteta. EU pozdravlja nedavne korake koje je Bosna i Hercegovina poduzela u skladu s ovim očekivanjima i ohrabruje dalji napredak u reformama vezanim za evropski put u narednim mjesecima”, istakao je evropski ambasador.

Kada je riječ o negativnim trednovima u Bosni i Hercegovini, posebno je istakao secesionizam čelnih ljudi iz Republike Srpske i usvajanje zakona koji nisu u skladu sa EU standardima.

“EU je ozbiljno zabrinuta zbog zakona i inicijativa u entitetu Republika Srpska koje su u suprotnosti sa evropskim putem Bosne i Hercegovine, uključujući secesionističku retoriku i dovođenje u pitanje ustavnog poretka zemlje. Izražavamo žaljenje zbog usvajanja zakona u entitetu Republika Srpska o neprimjenjivosti odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine u ovom entitetu. Nadalje, žalimo zbog stupanja na snagu izmjena i dopuna Krivičnog zakonika entiteta Republika Srpska, kojima se ponovo uvode krivične sankcije za klevetu. Poštivanje ljudskih prava, sloboda izražavanja, sloboda medija i pluralizam, kao i sloboda djelovanja organizacija civilnog društva, ključni su stubovi demokratskog društva. EU naglašava da je potrebno očuvati suverenitet, teritorijalni integritet, ustavni poredak i međunarodni subjektivitet Bosne i Hercegovine. Bilo kakvo djelovanje suprotno ovim principima vodi do ozbiljnih posljedica”, bio je oštar Skoog.

Na koncu, u svom govoru, u ime EU pozvao je sve političke aktere u Bosni i Hercegovini da se suzdrže od i odbace bilo kakve provokacije i poteze koji izazivaju podjele, posebno one koji dovode u pitanje suverenitet, jedinstvo i teritorijalni integritet zemlje, te da stanu u kraj veličanju osuđenih ratnih zločinaca i aktivno rade na pomirenju. Osim toga, u ime EU ponovo je potvrdio podršku misiji visokog predstavnika Christiana Schmidta u Bosni i Hercegovini.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!