Ambasador Kosova u Hrvatskoj: Mi nismo ničija prćija, Dodiku se sužava krug želja da BiH bude zapadna granica Velike Srbije

Vijesti 15. okt 202413:26 0 komentara

Martin Beriša,j ambasador Kosova u Hrvatskoj, govorio je za N1 o jednostranoj odluci ove države da od prvog januara naredne godine ukine vize za građane Bosne i Hercegovine. Berišaj je objasnio da iako BiH i Kosovo nemaju diplomatske odnose on sekundarno pokriva BiH. Također, Berišaj je prokomentarisao i izjave Milorada Dodika, predsjednika bh. entiteta RS da BiH neće nikada priznati Kosovo.

Prokomentarisao je Berišaj jednostrani potez Kosova da BiH ukine vizni režim.

“Ako mi želimo napraviti jedan dobar odnos sa BiH mi moramo pokazati našu volju, dobru volju kako bi napravili prvi korak. Dakako drugi korak koji bi BiH trebala napraviti. BiH bi mora biti funkcionalna država i kao takva se mora pokazati uprkos tome što entitet RS ne dozvoljava jednu takvu stvar. U Srbiji se državljanima Kosova se dozvoljava sa ličnim kartama i pasošima proći bez viza. BiH zbog te blokade koja dolazi iz Banjaluke nije u stanju da to napravi, dobru volju”, istakao je on.

“Dodiku se sužava krug želja da BiH bude zapadna granica Velike Srbije”

Kada je riječ o o izjavama Milorada Dodika, predsjednika bh. entiteta RS da BiH nikada neće priznati Kosovo, Berišaj kaže da su takve izjave i za očekivati.

“Ovo Dodikovo ne je bilo za očekivati jer se njemu krug sužava, tih želja da bi od BiH činili zapadnu granicu Velike Srbije koja bi se suzila na granice Trebinje-Banjaluka-Herceg Novi jer njihova želja je bila i ostala onako nedorečena i nikad se to neće desiti”, navodi on.

S obzirom na to da Kosovo i BiH nemaju diplomatske odnose te da smo mi i Srbija jedini u regiji koji ne priznaju ovu državu, Berišaj ističe da je cilj njegove države približavanje odnosa između BiH i Kosova.

“Otvaranje ekonomskih, kulturnih mogućnosti je kvalitetan korak ka približavanju države Kosova i BiH”, rekao je on.

Također je naveo i kako Kosovo putem ekonomije planira poboljšanje međudržavnih odnosa.

“Ekonomska saradnja BiH i Kosova je u tijeku i vrlo brzo očekujemo da ćemo napraviti jedan forum na Kosovu gdje bi mogli doći bh. privrednici koji imaju volju širiti svoj kapital na Kosovu i obratno”, istakao je Berišaj.

Kosovo nije ničija prćija već neovisna država

Stanje na Kosovu je zadovoljavajuće, poručuje Berišaj.

“Pokrivamo u Ustavnom smislu sjever Kosova gdje je Srbija željela dokazati da je to njihova prćija. Kosovo nije ničija prčija već neovisna država”, naveo je on.

Dodao je na kraju da Kosovo neće dozvoliti “bosnizaciju” ove države odnosno stvaranje entiteta RS na području ove države.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!