Amel Jašarević osuđen na 20 godina zatvora zbog ubistva Mehmeda Ramića u Sarajevu

Vijesti 22. jul 202412:58 0 komentara
BIRN BiH / Ilustracija

Vijeće Kantonalnog suda u Sarajevu kojim predsjedava sutkinja Indira Jahić izreklo je presudu kojom je Amel Jašaravić osuđen na 20 godina zatvora zbog ubistva Mehmeda Ramića Meše u decembru 2021. u pucnjavi na raskrsnici u sarajevskom naselju Pofalići.

Kako prenosi Faktor, istom presudom, Edvin Imamović i Igor Zuko, koji su optuženi za pomoć počiniocu nakon krivičnog djela osuđeni su na tri, odnosno dvije godine zatvora.

Osim Jašarevića, za ubistvo Ramića sumnjiči se i Adel Kabaš, zvani Dasta, koji je nakon pucnjave pobjegao i sve od tada nalazi se u bjekstvu, najvjerovatnije van granica BiH.

Optužnicom sarajevskog Kantonalnog tužilaštva Jašareviću je na teret stavljeno da je 12. decembra prošle godine, oko 21.15 sati, na pomenutoj raskrsnici koja se nalazi na glavnoj sarajevskoj saobraćajnici, u prisustvu većeg broja građana i automobila, iz vozila VW golf 7 ispalio više hitaca u pravcu peugeota, kojim je upravljao Mehmed Ramić, nakon čega je i Adel Kabaš, koji je bio u drugom golfu 7, kojim je upravljao Edvin Imamović, također ispalio više hitaca u pravcu peugeota u kojem se nalazio Ramić, koji je tom prilikom zadobio više povreda usljed kojih je preminuo u roku od nekoliko minuta.

Imamović se teretio da je kobne večeri, znajući za prethodni sukob Kabaša i Ramića, upravljao vozilom golf iz kojeg je Kabaš sa mjesta suvozača pucao na Ramića, nakon čega je napustio mjesto događaja i odvezao Kabaša prema Lukavici, dok se Zuko teretio da je u to vrijeme izašao iz golfa u kojem je bio Jašarević, te sa trotoara posmatrao kako Jašarević i Kabaš pucaju u Ramićevo vozilo. Nakon toga, prema optužnici, pomogao je Kabašu da pobjegne, tako što je vozilom passat pokupio Kabaša u Lukavici i prevezao ga njime do Bileće.
Jašarević se također teretio da je, zajedno sa Kabašem na području Kantona Sarajevo, zajedno nabavio i držao supstance koje se nalaze na listi opojnih droga, psihotropnih tvari biljaka iz kojih se može dobiti opojna droga i prekursora, a u namjeri sticanja nezakonite koristi preradom i prodajom opojnih droga konzumentima na području Kantona Sarajevo.

Također, nabavili su veću količinu vatrenog oružja, pa je u toj namjeri Jašarević sklopio ugovor o najmu stana u Sarajevu, koji su koristili kao sigurno skladište opojnih droga, vatrenog naoružanja i eksplozivnih materija.
Ovi predmeti nađeni su i oduzeti prilikom pretresa stana koji su pripadnici MUP-a KS obavili 23. decembra 2021. tokom istrage ubistva Ramića.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!