Američka ambasada: Željom za nezavisnošću Republika Srpska će uništiti samo sebe

Vijesti 09. jan 202313:44 2 komentara
FENA

Američka ambasada u Sarajevu je snažno osudila proslavu 9. januara i odlikovanje predsjednika Rusije Vladimira Putina navodeći da je Dan Republike Srpske, kako ga je i proglasio Ustavni Sud Bosne i Hercegovine neustavan i da je proslava protivna međunarodnom pravu te upozorila da podrivanje države i priče o nezavisnosti entiteta Republika Srpska mogu samo dovesti do uništenja entiteta i onih koji to podržavaju. 

“Odluka Milorada Dodika da dodijeli nagradu Vladimiru Putinu, čovjeku koji je pokrenuo ničim izazvanu invaziju na Ukrajinu koja je rezultirala smrću hiljada civila i masovnim uništavanjem infrastrukture, je za svaku osudu. Ona predstavlja odbacivanje vrijednosti euroatlantske zajednice i međunarodnog poretka zasnovanog na pravu”, naveli su iz Ambasade.

Dodaju da je podjednako nezakonita odluka Milorada Dodika da 9. januara slavi Dan Republike Srpske, čime se krši odluka Ustavnog suda BiH.

“Član III (3) Daytonskog ustava je jasan: Republika Srpska mora u potpunosti poštovati odluke institucija Bosne i Hercegovine, uključujući konačnu i obavezujuću odluku Ustavnog suda BiH, sviđalo se to vlastima Republike Srpske ili ne,” kaže se u saopštenju te dodaje:

“Jučer ponovljeni pozivi na nezavisnost Republike Srpske zajedno sa lažnim pravnim tvrdnjama o njenim nadležnostima i pokušaji podrivanja države Bosne i Hercegovine samo guraju zemlju na opasan put. Željom za nezavisnošću Republika Srpska će uništiti samo sebe i one koji je podržavaju u tome”, navodi se u saopštenju.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare