Američki ambasador boravio u posjeti RS, razgovarao s građanima i predstavnicima institucija: Znate li šta me nisu pitali?

Vijesti 14. nov 202316:42 0 komentara
F.Z./N1

Ambasador SAD u Bosni i Hercegovini Michael Murphy boravio je u dvodnevnoj posjeti Republici Srpskoj. Istakao je kako je "vrhunac putovanja" bila posjeta Manjači gdje se susreo s nekim od novih regruta Oružanih snaga BiH.

“Susreli smo se s nekim od novih regruta Oružanih snaga BiH, grupom mladića i djevojaka, različitih nacionalnosti, koji su se prijavili da služe svojoj zemlji. Tako izgleda istinski partiotizam. Iskreno, bilo je prilično inspirativno i ulijeva mi nadu kad vidim mlade ljude koji su se posvetili BiH”, kazao je Murphy.

Tokom posjete, susreo se i s ekonomistima. predstavnicma pravosudnih institucija RS, umjetnicima s kojima je razgovarao u budućnosti BiH i situaciji u RS.

“Razgovarali su sa mnom o svojim nadama i onome što ih brine. Razgovarali su o potrebi zaštite okoliša i zabrinutosti da se na tom polju ne radi dovoljno. Razgovarali su sa mnom o ekonomiji i izrazili su želju da budućnost za sebe, svoje prodice i svoju djecu osiguraju ovdje kako bi mogli zajedno graditi svoje zajednice umjesto da u tuđini tragaju za budućnošću. I mnogo su govorili o vladavini prava. Njihova zabrinutost zbog korupcije u politici i poslovnoj sferi i drugim segmentima društva u BiH i Republici Srpskoj opipljiva je i stvarna. Oni žele da se to rješava jer znaju šta koči njihovu demokratiju i privredu”, kaže Murphy.

Potom je nastavio opisivati razgovore s njima.

“Znate li šta me nisu pitali? Čega nisu rekli da žele više? Nisu rekli da žele više retorike koja izaziva podjele. Nisu rekli da žele više nacionalizma. Nisu rekli da žele da se više političara i njihovih porodica bogati na njihov račun. Nisu rekli da žele da se okoliš uništava i zanemaruje od strane vlade ili kompanija. To nije budućnost kakvu žele. Možda je vrijeme da političari počnu slušati”, poručio je Murphy.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!