Amidžić o bankama koje su odbile isplatiti plate radnicima zbog sankcija: To je ludost, nisu iznad države

Vijesti 05. sep 202410:16 0 komentara
F.Z./N1

Ministar finansija i trezora u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine Srđan Amidžić kritikovao je banke koje su odbile isplatiti plate radnicima određenih firmi zbog sankcija Sjedinjenih Američkih Država.

Tom prilikom je istakao i to da banke moraju služiti državi i njenim građanima, a ne obrnuto, a nakon što je prokomentarisao činjenicu da su pojedinim privrednim subjektima ugašeni računi, da je nekoliko stotina ljudi ostalo ili uskoro ostaje bez posla.

“Bilo koja proizvoljnost u okviru bankarskog sektora ili diskreciono pravo kada su u pitanju pojedinci prilikom odlučivanja nije dobra za stabilnost finansijskog sektora”, rekao je on.

Govoreći o ponašanju banaka u Republici Srpskoj, Amidžić tvrdi da, ukoliko se pročita uredba OFAC-a pri Ministarstvu finansija SAD-a, onda se, prema njegovom mišljenju, jasno vidi da banke rade stvari koje nisu propisane uredbom.

“Ne možete proizvoljno tumačiti uredbu. Uredba je javno objavljena – jasna i precizna. Ako uđete u proizvoljnost da je tumačite ovako ili onako to je kao kada bih ja tumačio u saobraćaju da li na žuto svjetlo na semaforu mogu stati ili je to znak da ubrzam pa prođem prije crvenog. Kada je žuto moramo usporiti, zna se. OFAC-ove uredbe su jasne. Ne možete tumačiti duh OFAC-ovih uredbi nego postoji slovo OFAC-ovih uredbi i niko ne spori da se one kao takve tumače”, rekao je.

Ističe da bilo koja proizvoljnost dovodi to toga da banke ugrožavaju same sebe a to dalje može dovesti do posljedica po čitav sistem.

“Agencija za bankarstvo mora jasno staviti do znanja bankarskom sistemu da zakoni moraju da se poštuju. Naša zakonska rješenja nisu puno drugačija od onih u Evropi ili Americi, samo treba to da poštujemo”, mišljenja je Amidžić.

Komentarišući to što su pojedine banke odbile isplatiti plate radnicima određenih firmi koje su im uredno dostavile sredstva za to, Amidžić kaže da je to “ludost”.

“To je ludost, a rate kredita uredno su im skinuli. Banke se ne mogu tako ponašati. Nisu banke iznad države, možda ste najbitniji segment države, ali niste iznad nje. Te stvari moramo da poravnamo, da ih dovedemo u realnost, a sigurno da će Republika Srpska uvažati specifičnost tog sektora”, poručio je Amidžić za RTRS.

Podsjetimo, zbog američkih sankcija i kao posljedica stavljanja na crnu listu Kancelarije za kontrolu imovine stranaca (OFAC) Američkog ministarstva finansija, banke su u julu ugasile sve račune firmi “Infinity International Group”.

Problemi zbog američkih sankcija – Infinity: 800 radnih mjesta je upitno

I kompanija “Prointer ITSS” ostala je bez većine računa.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!