Analitičar: Putin dobio rundu sa Wagnerom, on bi volio da danas završi rat

Vijesti 26. jun 202318:51 0 komentara

Vojni analitičar Antonio Prlenda u razgovoru za N1 ocijenio je kako je ruski predsjednik Vladimir Putin dobio rundu u sukobu sa Jevgenijem Prigožinom i njegovim Wagnerom i da je "dobro odreagovao" što je izbjegao borbu protiv "jedne od najpopularnijih osoba u Rusiji". On je dodao kako je situacija od vikenda pokazala svu haotičnost koja vlada u odbrambenom sistemu Moskve. Prlenda je naveo da Prigožin možda još uvijek treba Putinu.

Američki državni sekretar Antony Blinken ocijenio je da je pobuna privatne plaćeničke grupe Wagner i njenog vlasnika Jevgenija Prigožina “direktan izazov Putinovom autoritetu”. Koliko je ovo što se dešavalo tokom vikenda oslabilo poziciju Rusije, ali i Vladimira Putina?

Sigurno da je oslabila poziciju Rusije jer je još jedno pokazano da ova zemlja ima jedan konfuzan sistem odbrane, ali je Putin dobro odreagovao jer se mogla prosuti krv i da dođe do sukoba sa jednom od najpopularnijih osoba u Rusiji. To mu sigurno ne bi odgovaralo. Wagner je popularniji kod Rusa od njihovih oružanih snaga. Putin je uspio napraviti dogovor prije nego što su Wagnerovci došli do Moskve i tome je dobio rundu. Vidjeli smo po njegovim izjavama da mu nije svejedno, ali je završilo najbolje po njega.

Prigožin se oglasio prvi put nakon pobune

Već se polako promatra djelovanje Wagnera i Prigožina. Wagner nije napravljen da vodi konvencionalni rat za Rusiju, ovo je grupa plaćenika koja je trebala raditi specijalne ratove za Putina po Afric i drugim dijelovima svijeta, a da ruski predsjednik se može pravdati da on nema ništa s tim, da su to plaćenici. Prigožin je kriminalac koji sebe nije vidio kao vojskovođu nego kao poslovnog čovjeka. Kad vidimo njegovo glavno sjedište u Sankt Peterburg to izgleda kao poslovno carstvo, a ne kao vojna baza. On je krpio rupe ruskoj vojsci i tražio je izlaz.

Šta ovo sve govori o sposobnosti ruske vojske?

Vrlo je haotičan sistem. Rusija je pokušala učiti iz hladnoratovskih problema, ali i dalje ima problem kad treba da se uvežu snage i da više jedinica djeluje zajedno. To je problem kod autoritativnih režima jer se sve prenosi na vojsku. U NATO generali na terenu imaju veću autonomiju u odlučivanju, u Rusiji onaj na dnu ne zna kako će se njegova odluka svidjeti nadređenom i onda imamo nesigurnost na terenu.

Vojni analitičar: Ovo su znakovi da je Prigožinova pobuna inscenirana

Ministar odbrane Šojgu bi mogao biti smijenjen?

Rusija ne može biti zadovoljna sa radom svojih snaga u Ukrajini i samim time ministar odbrane i zapovjednici moraju biti odgovorni. Ta smjena će doći, ali neće doći sada jer bi se onda očiglednim pokazalo te slabosti sistema. Putinu to u ovom trenutku ne odgovara. On bi volio da se rat završi danas, smatra da je postigao maksimum.

Neko teoretičari zavjera smatraju da je bio isceniran sukob Prigožina i Putina?

Da li je sukob bio stvara vidjet će se – Prigožin će biti otrovan ili će mu tijelo biti nađeno pod prozorom hotelske sobe. Ali Prigožin može biti potreban i dalje Putinu da mu osnuje novi Wagner.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!