Analiza eksperta: Opasna droga najsličnija kokainu, a najdostupnija u BiH

N1

Skoro svaka policijska akcija zaplijene psihoaktivnih supstanci na području Bosne i Hercegovine završava pronalaskom amfetamina. Amfetamin je sve lakše naći na tržištu, a broj ovisnika o ovoj aktivnoj sintetičkoj psihoaktivnoj supstanci raste. O opojnim drogama, njihovoj dostupnosti i štetnosti za Novi dan govorila je Rasema Okić - specijalistica neuropsihijatar i subspecijalistica za bolesti ovisnosti Zavoda za bolesti ovisnosti Kantona Sarajevo.

Okić kaže da je jakop teško voditi statistiku o ovisnicima i korisnicma amfetamina jer oni u evidenciju ubacuju samo one korisnike koji se jave ustanovi.

“Imaju tu i onih koji imaju tek prvo iskustvo, koji eksperimentiraju, koji su već ovisnici, koji se hospitaliziraju. Dolaze i maloljetnici sa 15, 16 godina. Nisu samo mladi adolescenti koji tek eksperimentiraju, već i kod straijih dolazi do učestale upotrebe amfetamina”, kaže.

Objasnila je i kako amfetamin djeluje na korisnike.

“Mladi korisnik koji uzima češće amfitamine se odražava na mentalne i motrotičke funkcije. Takav korisnik ima crvenilo lica, proširene zjenica, nos mu curi, zuji, hoda, uplašen je za udravlje i to je najčešće zbog čega dolaze kao hitan slučaj. Amfetamin je pshioaktivna supstanca, stimulans koji stimuliše organe, a zapravo korisnika uvodi u stanje od straha za svoj život u psihotnične reakcije, halicunacije i nalikuje na sizofrenu sliku”, dodaje.

Masovna ponuda na tržištu

Kaže kako na jednoj strani imamo masovnu ponudu na tržištu, tablete, bobe, kristaliće i vrlo je lako do njih doći i jeftiniji su od koakina.

“Imaju dosta sličnosti, ali je amfetamin dosta jeftiniji. Lakše ga je proizvesti i transportovati jer se fabrički pravi. Korisnici imaju različite reakcije od skromnih do dramatičnih slika. Mladi speed i bobe zaliju alkoholom i može nastati ozbiljan problem. Postoje psihološki momenti da se to radi samo vikednom, ili sami eksperimentiraju i to je vanjski faktor, ali šta je sa organizmom? Amfetamin u molekuli ima sličnosti sa dopaminom i svi žele da imaju porast dopamina (hormon sreće), osjećaj zadovoljstva, sreće, moći”, kaže.

Kaže kako postoji realna opasnost da oni koje konzumiraju amfetamin počnu upotrebljavati heroin.

“Imaju opsanost da toliko podignu korisnika da on onda traži nešto da ga spusti i posegne za heroinom. Ta prepljavljenost euforijom i halucinacijama je neugodna i stvara strah i onda povuku crtu heroina da im ograniči agresivni nalet”.

Objašnjava kako korisnici sami priznaju da je to svugdje oko nas i ko traži naći će u određenim kvatrovima, kategorijama i to se jako brzo širi.

“U principu, nema partija elektornskih bez nečega što to neće pojačati i intezivrirati, a to su amfetamini. Amfetamina ima, lako je duostpuno i u razgovoru s kolegama u regionu imaju isto viskou zastupljenost amfitaminskih ovisnika. Opasnost je što oni mogu posegnuti i za heroinom”, kazala je.

Više pogledajte u videu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Pročitajte više

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!