Atmosfera iznad Jadrana “puca”: Lovci na oluje otkrili razlog

Regija 04. mar 202417:13 0 komentara
Neurje.si/FACEBOOK

Dugačak olujni pojas proteže se nad Jadranskim morem, što više podsjeća na vrijeme sredinom ljeta nego početkom marta. "Lovci na oluje" sa portala Neurje.si objasnili su za N1 Slovenija zašto se to dešava i koliko je ova pojava neobična.

Dok u nizinama temperature sve više podsjećaju na početak proljeća, trenutne vremenske pojave na Jadranskom moru tipičnije su za ljeto nego za početak marta. Od Hrvatske do juga Italije, jak olujni pojas proteže se blizu 700 kilometara, a munje sijevaju nad Jadranskim morem i stanovnicima priobalnih područja.

Kako su za N1 objasnili meteorolozi amateri portala Neurje.si, ovakva pojava nije uobičajena za početak marta.

Olujne ćelije su nastale jer do nas dopire južni, topliji vazduh, a istovremeno preko nas prolazi ciklonalno područje nižeg vazdušnog pritiska i prateći vremenski front. Rezultat ove kombinacije je da atmosfera “bukvalno puca”.

Ovakvi proljetni olujni periodi se dešavaju već nekoliko puta, ali zbog porasta prosječnih temperatura vjerovatno će ih u budućnosti biti više.

“Tako da će se ova pojava vjerovatno ponavljati nekoliko mjeseci u kojima to do sada nije bilo tipično”, objasnili su sa Neurje.si.

Olujno vrijeme u Sloveniji i nekoliko drugih zemalja će prestati tokom dana, a period nestabilnog vremena se očekuje do sredine marta.

Period sunčanog vremena vjerovatno će biti tipičniji za drugu polovinu marta, kada se nad Evropom uspostavlja područje visokog vazdušnog pritiska.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!