Bakir vs Bakir, novi predsjednik SDA davno odlučen (VIDEO)

Vijesti 29. sep 202319:54 1 komentar

Članstvo je tako odlučilo, odgovor je predsjednika izborne komisije SDA, Nezira Pivića, na pitanje zašto samo jedan kandidat za predsjednika stranke. Ukupno 15 regionalnih i kantonalnih odbora podržalo je Bakira Izetbegovića, za Šemsudina Mehmedovića je glasalo osam općinskih organizacija, od potrebnih 15 za kandidaturu. Mehmedović je tvrdio da ga je podržalo najmanje dvadeset općinkih organa koji su odbijeni.

“Mi, između ostalog unutar SDA imamo nekoliko općinskih organizacija gdje organi nisu konstituisani, što znači da u ovom mandatnom periodu ti organi ne postoje. Na žalost, mi smo imali prijedloge upravo iz takvih pćinskih organizacija gdje ne postoje organi. I te kandidature nismo mogli uvažiti. S obzirom da se radi o lažnom predstavljanju, obavijestićemo organe stranke koji će poduzeti korake prema određenim institucijama jer se radi o zloupotrebama”, kazao je Pivić.

Šemsudin Mehmedović komentira: “Osporili su moje kandidature. Rekli su, nisu radili ti općinski odbori. Pa, ne radi odbor u Sarajevu. U općini Centar ne postoji općinski odbor, ostali smo na jednom vijećniku, a to se ne problematizira. Uostalom čiji su to odbori, posljednjih godina su radili. I kad treba kandidirati Mehmedovića, to je problem.”

Mehmedović dodaje i kako uopšte nije problem u njegovoj kandidaturi, već naprotiv u Bakiru Izetbegoviću koji se kandidirao za lidera stranke koja je pobjednička, a u njegovom mandatu izgubila je i vlast i prijatelje, domaće i međunarodne.

“To je danas potpuno izolovana stranka i na unutarnjem i na spoljnom planu. Pored svega toga, metodama ucjena i straha, promjenama izbornih pravila, promjenama statuta, promjenama nartiva unutar SDA spriječilo su se kandidature, jer bi taj neko sigurno pobjedio Izetbegovića”, kaže Mehmedović.

Kada je 2019. godine ponovo izabran kao jedini kandidat za predsjednika SDA, Bakir Izetbegović je obećao reformiranje stranke, otvaranje stranke pripadnicima drugih etničkih grupa, borbu za građansku BiH. U međuvremenu stranku je napustilo nekoliko visokih zvaničnika, uz ostale Alma Čolo ali i Denis Zvizdić koji se spominjao kao Izetbegovićev nasljednik. Stranka je izgubila vlast, Izetbegović ponovno jedini kandidat.

“Ponoviću primjer Zenice. Svaki mjesni odbor, a ima ih 65 su predložili Bakira Izetbegovića. Znači postoji velika saglasnot da on ostane na čelu stranke.I to je tako”, komentira Nezir Pivić, predsjednik izborne komisije SDA.

Još uvijek aktuelni potpredsjednik SDA, Ramiz Salkić dodaje: “Generalno za demokratiju nije dobro da ima samo jednog kandidata, no takvo stanje je i u ostalim strankama. Kod nas je izborni proces mnogo transparetniji. SDA je demokratska stranka, ima izrasle kadrove koji mogu preuzeti stranku, ali oni su procjenili da u ovom trenutku, aktuelnom političkom momentu,oni ne mogu pobijediti Izetbegovića i nisu se željeli stavljati u poziciju da izgube”.

Bakir Izetbegović na čelu SDA je od 2015. godine. Ako pobijedi biće to i njegov treći mandat. Prema statutu stranke, posljednji.

Nasljednik će možda doći iz Predsjedništva stranke. Za društvo odbranih devet, čak 25 članova SDA dobilo je podršku za kandidaturu. Pored starih imena tu su i novi prijedlozi poput Fadila Novalića, Asima Sarajlića, Hamdije Abdića. Prva dojica su i dalje na crnoj američkoj listi jer se dovode u vezu s korupcijom; Novalić nepravomoćno presuđen, Sarajlić oslobođen.Kao budući potpredsjednici već sada spominju se i Haris Zahiragić, ali i Faruk Kapidžić, član državne komisje za nacionalne spomenike.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare