Bečarević za N1 o “rekonstrukciji” Vlade KS i najavama o povećanju cijene vode

Vijesti 17. jul 202318:51 > 21:59 0 komentara
N1

Almir Bečarević, ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo za N1 je govorio o uklanjaju plamena na Spomen parku Vraca, uklanjanju table koju je postavila gradska administracija Istočnog Sarajeva te je najavio da bi još jedna tabla u narednom periodu trebala biti skinuta. Također, Bečarević je govorio o komunalnim uslugama u KS koje bi, kako navodi, trebale doživjeti korekciju cijena u narednom periodu.

Plamen na Spomen parku Vraca je ugašen te su, između ostalih, gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, premijer KS Nihad Uk te načelnik sarajevske opštine Centar Srđan Mandić pozvali Bečarevića da upali plamen. On za N1 naglašava da on nije raskinuo ugovor sa kompanijom Sarajevo gas o distribuciji gasa za plamen u Spomen parku Vraca već njegov prethodnik na ovoj poziciji Enver Hadžiahmetović.

N1

Razlog, navodi Bečarević, su enormni računi za plin na Vracama.

“Vječna vatra košta do nekih 40 hiljada KM, dok je ovaj 130 hiljada KM na godišnjem nivou”, istakao je Bečarević.

Građani o gašenju plamena na Vracama: Daleko smo od svega što je ljudsko

Čistoća Sarajeva

U prvih sto dana rada ove Vlade KS na čelu sa premijerom Nihadom Ukom, kaže Bečarević, u prvih mjesec dana su pokrenute značajne aktivnosti na uređenju i boljoj higijeni glavnog grada. Međutim, u proteklih mjesec i više dana stvari nisu dobre.

“Ovo ministarstvo i Vlada KS je u prvih 45 dana sve ono što je bilo planirano budžetom prema javnim komunalnim preduzećima potpisala sporazume. Potpisano je preko 30 miliona KM. Sada je stvar do njih da rade svoj posao”, kazao je Bečarević.

Bečarević ima kritike za čelnike javnih komunalnih preduzeća, što je prema sopstvenom priznanju prezentirao i na sjednici Vlade KS.

“Nakon 20 dana mog mandata pitao sam na Vladi KS: Da li Vlada vlada ili direktori vladaju Vladom? Odgovor nisam dobio”, istakao je Bečarević.

“Nisam htio pristati da cijena vode bude povećana za više od 50 posto”

Nedavno su radnici sarajevskog kantonalnog preduzeća Vodovod i kanalizacija održali štrajk upozorenja jer im, iako je dogovoreno sa prethodnom Vladom, nisu povećane plate te isplaćen regres. Ministar Bečarević za N1 objašnjava da ga je odmah po preuzimanju pozicije dočekalo da potpiše odluku o povećanju cijena vode za skoro 50 posto, zatim je ta cifra narasla dodatno što on nije htio učiniti.

“Taj drugi dan mogu dati ostavku, ali da ja drugi dan povećam cijenu vode pa ne znam ko bi to uradio, bez analize jer je neko neovisno tijelo reklo da je to 48 posto. Nakon dva mjeseca poraslo je na 54 posto”, rekao je Bečarević i naglasio da elemenata za korekcije cijena komunalnih usluga pa i Vodovoda i kanalizacije ima, ali da građani znaju šta time dobijaju.

“30 ljudi se prijavilo da proširenje mreže plina”

S obzirom na to da je Bečarević inače stručnjak za gas, prema informacijama kojima on raspolaže trebalo bi u narednom kvartalu doći do korekcija odnosno smanjenja cijene gasa što zavisi od Vlade bh. entiteta Federacija BiH i kompanije Energoinvest. Sve se to mora desiti, kazuje Bečarević, jer interes građana za gas pada dok traže druge energente poput struje za grijanje.

“Sarajevo gas raspisao je sa Vladom KS za širenje mreže, znate koliko smo dobili zahtjeva. 30 naših sugrađana, to je ništa”, kazao je Bečarević i objasnio da je potrebno subvencionisati socijalno ugrožene kategorije što će i biti urađeno.

Rekonstrukcija Vlade KS

Izvjesno vrijeme govori se o rekonstrukciji Vlade KS jer Stranka za BiH čiji je Bečarević kadar nije podržala vlast na nivou FBiH a ranije i državnom nivou te je s tim u vezi Bečarević ukazao na ranije stavove političkih aktera.

“Jedna stvar mi nije normalna. Gospodin Damir Marjanović, zna se šta je napravio SDP-u po pitanju državnog poslanika u Domu naroda BiH. Zna se šta je Nermin Nikšić kazao ‘nikad više sa Marjanovićem’. Imamo iz Naše stranke izlazak Redže Lemezana. On je narodski rečeno opleo po Našoj stranci. Imamo izlazak Admele Hodžić iz SBiH i da li neko pita zašto?”, pita se Bečarević.

Lemezan: U Našoj stranci vlada jednoumlje, odlučuju umjesto predsjednika

Potom je iznio informacije kojima on raspolaže.

“Ja imam informaciju da neko sjedi i dijeli firme. Da li će uspjeti, ja ne znam”, kazao je Bečarević.

Tabla na ulazu u Istočno Sarajevo

Nakon što je uklonjena tabla na ulazu u Istočno Sarajevo jer je ustanovljeno da je na teritoriji KS, gradonačelnik ovog grada zatražio je da tabla bude njima vraćena gradskoj što Bečarević smatra da za tim nema potrebe te ističe da je i tabla na Vracama sporna, odnosno također na teritoriji KS.

“I ta tabla se nalazi u FBiH. Ako strukture žele da je uklone, ona će biti uklonjena”, naveo je Bečarević.

Također, Bečarević nije htio otkriti ko bi trebao tu tablu ukloniti, te da to on lično neće uraditi.

Pogledajte šta je sve Bečarević rekao za N1.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!