Iz sarajevskog Vodovoda najavljuju generalni štrajk: “Vlada KS nas je slagala”

Vijesti 06. jul 202313:50 0 komentara
N1

Radnici sarajevskog kantonalnog javnog komunalnog preduzeća Vodovod i kanalizacija su održali dvosatni štrajk upozorenja. Ukoliko im se ne ispune zahtjevi odnosno da Vlada Kantona Sarajevo izvrši obaveze po osnovu kolektivnog ugovora koji se odnosi na povećanje plate te isplatu regresa, radnici najavljuju da će stupiti u generalni štrajk.

Rasim Ljucević, predsjednik Sindikata VIK-a za N1 je objasnio zbog čega su radnici odlučili stupiti u štrajk.

“U martu je potpisan Kolektivni ugovor za komunalnu privredu za područje KS. U članu 29 dato je linearno povećanje od 100 KM svim uposlenicima u komunalnoj privredi i onima koji su na budžetu. Jedino u ViK-u nije ispoštovan taj dodatak od 100 KM i regres. Kao razlog je navedeno da uprava je ranije na sastanicma sa predstavnicima Vlade KS kazala da nemaju sredstva. Tada je na insistiranje v.d. premijerke KS Darje Softić-Kadenić u član ubačeno da će Vlada osigurati 50 posto sredstava u budžetu KS i mi smo potpisali ugovor. Tada je došao novi ministar Almir Bečarević i nova Vlada na čelu sa Nihadom Ukom. Održan je sastanak sa ministrom Bečarevićem i dobili smo informaciju koja nas je frapirala koji nam je rekao da ta sredstva uopšte nisu predviđena budžetom KS i da on ne može pomoći ViK-u. Mi smo ostali ostali zatečeno da neko nešto stavi u Kolektivni ugovor i to na njihovo insistiranje i da kaže da će to osigurati u budžetu i to ne uradi. Mi smo faktički slagani”, istakao je Ljucević.

N1

Naredni koraci

Ljucević nam je rekao da se već planiraju naredni koraci jer su održani sastanci sa ministrom Bečarevićem dok kako kaže Ljucević premijer Uk im nikada nije odgovorio na poziv na sastanak.

“Postavili smo zahtjeve da se sa junskom platom isplati 200 KM a do 31.7. isplati regres. Znam da će javnost reagovati na povećanje plata od 100-200 KM. NK radnik u ViK-u koji u KS poslije radnika Rada radi najprljavije poslove je bila 780 KM i zbog toga štrajkujemo. Ako se ne ispune naši zahtjevi do 31. jula idemo u generalni štrajk”, rekao je Ljucević za N1.

N1

Podršku radnicima ViK-a dala je Koordinacija sindikata SSS BiH Kantona Sarajevo koji platu primaju iz Budžeta Kantona Sarajevo, Fonda Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo i komunalne privrede Kantona Sarajevo na čelu sa predsjednikom Saudinom Sivrom.

“Koordinacija sindikata je 06.07.2023. godine putem protokola Kantona uputila dopis i od premijera Kantona Sarajevo očekuje poziv na sastanak koji se treba održati najkasnije do 13.07.2023. godine a na kojem bi se razgovaralo o sporazumu o osnovici za obračun plata u 2024. godini, ispravkama/dopunama kolektivnih ugovora i usklađivanju satnice u zdravstvu te nepoštivanju prava radnika u komunalnoj privredi”, navedeno je u saopštenju za javnost.

Bečarević za N1: Ovo je signal radnika prema upravi ViK-a

Almir Bečarević, resorni kantonalni ministar u izjavi za N1 je objasnio da kako je on shvatio ovaj štrajk je signal prema upravi ViK-a da konsoliduje stanje u ovoj kompaniji.

“Tačno je sve što kažu radnici da je potpisan kolektivni ugovor i da sredstva nisu osigurana budžetom. Teško je očekivati da KS sada ide u rebalans budžeta zbog situacije o kojoj je premijer Uk govorio zbog pondera. Meni su sindikalisti kazali da stanje u komanulnim preduzećima odnosno njihovim upravama nije baš najbolje”, kazao je Bečarević.

N1

Građani su, stava je Bečarević, svjedoci takvog odnosa uprave komunalih preduzeća prema glavnom gradu kroz neodržavanje i prljavštinu koja nas okružuje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!