Beogradski advokat: Dva miliona aplauza za genocid u Srebrenici, ostali su spasili dušu

Regija 11. jul 202418:03 2 komentara
Sead Spahović (N1)

"O presudama u vezi sa genocidom u Srebrenici je u Haškom tribunalu odlučivalo više od 20 sudija i njima nema šta da se prigovori. One su odraz svjetske kompetencije. Pitanje je samo da li to neko hoće ili neće da prizna", izjavio je beogradski advokat Sead Spahović.

“Haški tribunal je jedini kompetentan kada je riječ o genocidu u Srebrenici. Kada čitate te presude, to je 100 godina ispred nas. U vezi sa genocidom u Srebrenici je odlučivalo najmanje 20 sudija. Te presude su odraz svjetske kompetencije. To je legitimno i legalno i njima nema prigovora. Pitanje je samo da li to neko hoće ili neće da prizna”, rekao je za N1 Sead Spahović.

Pravna i politička krivica

Spahović je ocijenio da se ni sljedeće godine, kada se navršava 30 godina od genocida u Srebrenici, neće mnogo promijeniti i da će se o tom zločinu u Srbiji i dalje šutiti.

„Ovo društvo je nastalo na tom genocidu i na tom ratu. Kao što je Titova jugoslavija nastala na Drugom svjetskom ratu, tako je i ova Srbija nastala na ratovima devedestih“, naveo je Spahović.

Dodao je da to ne znači da su u Srbiji svi odgovorni za ratove i zločine počinjene devedesetih godina na području bivše Jugoslavije.

F.Z./N1

“Jaspers je u jednom eseju o njemačkoj krivici govorio o različitim oblicima krivice. Pravnu krivicu nose oni za koje sud utvrdi da su krivi. To je krivično-pravna krivica. Ali postoji i politička krivica svih onih koji su to podržavali”, kazao je Spahović.

Metafizička odgovornost

Podsjetio da Jaspers govori i o tzv. metafizičkoj odgovornosti.

„Tu odgovornost ima svaki čovjek koji se tome nije suprotstavio. Dakle, oni koji su se u Srbiji borili protiv Miloševića, nosili crni flor, napadali Miloševića i slično, spasili su svoju dušu. Ali treba podsjetiti i da je Milošević, kada je izgubio izbore 2000. godine – osvojio dva miliona glasova. To je, kao što je rekao Srđa Popović – dva miliona aplauza za genocid u Srebrenici”, rekao je za N1 advokat Sead Spahović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad  

Bonus video:

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare