Berilova kandidatura: Šta zakon u BiH predviđa u ovakvim slučajevima?

Vijesti 07. aug 202413:59 0 komentara
N1

Ibro Berilo, načelnik Općine Trnovo i kandidat SDA na ovogodišnjim lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini za ovu opciju jedan je od uhapšenih i osumnjičenih u akciji "Incitat" koju je prije dva dana provela SIPA na nekoliko lokacija na području Kantona Sarajevo. Shodno tome, interesovalo nas je da li će hapšenje i krivična djela za koja je osumnjičen utjecati na njegovu kandidaturu?

Prema informacijama koje smo dobili iz Centralne izborne komisije (CiK) BiH, hapšenje i sumnje koje se stavljaju na teret Berilu nisu relevantni u smislu njegove kandidature.

To znači da se u ovom slučaju poštuje presumpcija nevinosti i da se u Izbornom zakonu BiH utvrđuje prestanak mandata osobi koja je pravosnažno osuđena na kaznu zatvora dužu od šest mjeseci.

Dakle, Berilo u ovom trenutku nije presuđen i samim time ukoliko kao kandidat bude izabran za načelnika, odnosno, osvoji mandat, a u tom periodu mu bude izrečena kazna, mandat mu se ne dodjeljuje. S druge strane, ako ne bude presuđen u tom periodu, mandat će mu biti dodijeljen, a oduzet nakon i ukoliko mu bude izrečena kazna duža od šest mjeseci.

Dakle, za CiK je u ovom slučaju jedino relevantna pravosnažna presuda na kaznu zatvora dužu od šest mjeseci.

Inače, Berilo se na ovogodišnjim lokalnim izborima šesti put kandidovao za načelnika Trnova.

Naime, on je na ovoj poziciji od 2002. godine i na tu poziciju je izabran na dvije godine. Od 2004. do 2008. godine je bio zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo. Kao kandidat Stranke za BiH 2008. godine ponovo je izabran za načelnika, a četiri godine poslije dobio je istu poziciju kao kandidat SDPBiH-a.

Na Lokalnim izborima 2016. je četvrti put osvojio mjesto prvog čovjeka Trnova – ovaj put kao kandidat koalicije SDA-SBBBiH (Savez za bolju budućnost BiH), a 2020. kao kandidat SDA.

"Jedini načelnik u svim partijama" ponovo osvojio mandat u Sarajevu

“Ja sam ti bio jedini načelnik u svim političkim partijama. Bio sam načelnik u SDA, bio načelnik u SBiH, bio u SDP-u i ponovo u SDA”, rekao je jednom prilikom Berilo u izjavi za CIN.

Podsjećamo, Berilo je pored još tri osobe uhapšen i osumnjičen za sistemsku korupciju u sektoru gradnje i pranje novca.

Tačnije, Berilo se sumnjiči da je zajedno s općinskim saradnicima mijenjao regulacione planove u korist investitora, a sve u zamjenu da bi oni gradili objekte na Bjelašnici na državnom zemljištu koje je pod privremenom zabranom raspolaganja. Zauzvrat je primao poklone zloupotrebljavajući položaj.

SIPA o akciji “Incitat”: Privremena obustava transakcija u iznosu od 610.000 KM

Jedan od poklona je i “apartman 25” na Bjelašnici jer je pogodovao vlasniku aparthotela Aroma da na državnom zemljištu izgradi taj objekt.

Pet osoba se sumnjiči da su počinili krivična djela “Udruživanje radi činjenja krivičnih djela”, “Zloupotreba položaja ili ovlaštenja” i “Pranje novca” propisana Krivičnim zakonom Federacije Bosne i Hercegovine.

Među osumnjičenima i uhapšenima osim Berila su Adis Mulaosmanović (vlasnik firme Lok-pil d.o.o.), Edina Džigal te Nađa Milišić (službenica Općine Trnovo). Tokom dana očekuje se i hapšenje Nermina Demirovića, bivšeg direktora Sarajevo šuma, koji je jučer bio na putu van BiH. Za njih će u roku od 24 sata postupajući tužilac odlučiti o daljim mjerama.

Među osumnjičenima je i Nermin Demirović, bivši direktor Sarajevo šuma, međutim, on nije uhapšen jer se nalazi van granica BiH.

N1 saznaje: Kako će Ibro Berilo biti tretiran nakon hapšenja?

Detaljnije informacije i vijesti koje smo objavili o akciji “Incitat” možete čitati ovdje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!