Bešlija: Skupština nije prekršila zakon zbog Forte, na Zahiragiću odgovornost

Vijesti 10. feb 202319:08 2 komentara
N1

Zastupnica Skupštine Kantona Sarajevo Vildana Bešlija kazala je kako nije prekršena procedura niti Zakon o Vladi KS usvajanjem Zaključka o razrješenju Edina Forte sa funkcije premijera ovog kantona. Bešlija ističe da postoje različite mogućnost i da nije tačno da Zakon o Vladi KS ne prepoznaje ovo što su uradili.

“Nije ništa narušeno. I sam zastupnik Damir Marjanović je rekao da imaju pravila iz ugovornog odnosa i pravila preuzimanja funkcije. Može se upotrijebiti i jedno i drugo”, navela je u Danu uživo.

Nova v.d. premijerka je Darija Softić Kadenić i u roku do 25. marta trebao bi biti imenovan novi mandatar. Bešlija ističe da će rokovi biti ispoštovani, a da će mandata predložiti Naša stranka. O imenima nije mogla govoriti, ali rekla je da ima nekoliko kandidata. Rekla je da je jedno od njih nije Draško Aćimović.

“Imamo i nove koalicione partnere, pored Trojke imamo SBiH”, kazala je.

Na pitanje da li su nezgodni partneri, kaže da su “pregovori sami po sebi takvi”, dok na pitanje traže li mnogo, odgovara: “Vjerovatno traže, ali eto, pregovara se”.

Govoreći o Nacrtu budžeta koji je manji u odnosu na prošlu godinu, navela je kako je Kanton Sarajevo jedini kanton koji će prvi put imati manje vraćenog novca u odnosu na druge kantone.

“To je oko 110 miliona KM i svake naredne godine biće smanjenje dodatnih 01, zbog izmjene Zakona o porezu na federalnom nivou”, kazala je Bešlija.

Komentarisala je i izjavu Harisa Zahiragića da će podnijeti ostavku ukoliko se dokaže da KS ima novih 20 trolejbusa. Ministar Adnan Šteta objavio je fotografiju novih trolejbusa sinoć na mrežama.

“Zahiragić je to sam rekao u kamere i mislim da je na njemu odgovornost. Ministar Šteta je pokazao da to već postoji. Nadam se da će postupiti moralno”, poručila je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare