Bh. državljani u paklu Gaze: Situacija u kojoj živi moja porodica ne može biti teža

Vijesti 05. jan 202409:02 0 komentara
REUTERS/Mohammed Salem

Više od deset bh. državljana i njihovih srodnika nalazi se u Pojasu Gaze, tačnije u blizini graničnog prelaza Rafah. Ovo područje osim što je neuslovno za život na meti je vojnih aktivnosti.

Među neevakuiranim bh. državljanima je i porodica Hagag. Sin bh. državljanke Munire Hagag nalazi se trenutno u Italiji. Kaže da gubi nadu da će njegovi najmiliji napustiti Pojas Gaze i preći na sigurno.

Situacija u kojoj živi moja porodica ne može biti teža. Čekali smo pomoć od institucija, ali ništa… samo su nam govorili da rade na tome, davali su nam obećanja da će ih uspjeti evakuirati i govorili da budemo strpljivi. Na kraju ono što imamo kao informaciju je da smatraju da ne mogu ništa učiniti za moju porodicu. Moja porodica je izgubila nadu i sada ne mogu ništa učiniti, osim čekati smrt…” rekao je za N1 Abdurahman Hagag.

Objašnjava da je pokušao komunicirati sa ambasadom BiH u Kataru, ali da ni od jedne uključene strane u procesu nije dobio odgovore.

Niko nam nije pomogao, moji se tamo osjećaju kao taoci. Umoran sam od pozivanja nadležnih svih dana i praznih obećanja. Samo slušam da trebam sačekati. Bio sam u stanju šoka kada sam čuo da su odustali od slučaja moje porodice. Ako se mojoj porodici nešto dogodi, za njihovu smrt će biti odgovorni i ljudi u ministarstvu vanjskih poslova i u ambasadama u Egiptu i Izraelu”, poručuje uznemireni sin bh. državljanke Abdurahman Hagag.

Većina neevakuisanih bh. državljana i njihovih srodnika su djeca i žene. Iz ambasada BiH u Kairu i Kataru poručuju da čine sve da se proces evakuacije nastavi, ali da u ovom trenutku nema naznaka kada će se to desiti.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!