“Bh. građani u Gazi mole za pomoć”: Evakuacije još nema, nadležni imaju rijedak kontakt s njima

Vijesti 31. okt 202309:54 0 komentara
N1

Oko 7.000 stranih državljana, među kojima su i državljani Bosne i Hercegovine, nalazi se na jugu Gaze u blizini graničnog prelaza sa Egiptom Rafah, ali evakacija još nije dozvoljena. Kako je za N1 rekao ambasador BiH u Egiptu Sabit Subašić, situacija je neizvjesna, a kontakti s našim državljanima su sada mnogo rjeđi nego na samom početku sukoba.

Na prelazu Rafah nalaze se državljani iz preko 40 zemalja svijeta. Svi čekaju otvaranje kako bi pobjegli od ratnijh užasa.

“Imamo povremenu komunikaciju sa državaljnima BiH, ali sada ide teže. Postoje osobe koje nas povremeni izvještaju o stanju, ali oni sami to proživljavaju na najgori mogući način. Mole za pomoć, ali situacija je takva. Tačka Gaza je postala vrlo važna u procesu razgovora između svih aktera koji se tamo nalaze. Ovo sve otežava proces evakuacije. U ovom momentu je neizvjesno kada će se desiti. Moj kolega ambasador druge države je bio u Ministarstvu vanjskih poslova Egipta i obavijesto me da postoji velika neizvjesnost kako će se odvijati stvari u narednom periodu iako se tehnički stvari pripremaju”, rekao je Subašić u Novom danu.

Istakao je kako se nada i vjeruje da naši građani nisu u neposrednoj opasnosti od ratnih dejstava jer se nalaze na jugu Gaze.

“Mislim da nemamo gubitaka. Do sada nije prijavljen nijedan gubitak stranih državljana u tom području”, dodao je.

Navodi kako su u stalnom kontaktu sa našim Ministarstvom vanjskih poslova, kolegom iz Tel Aviva, Međunarodnom organizacijom za migracije koja je isklazala spremnost da pomogne kada dođe do evakuacije te drugim ambasadama. Razmjenjuju informacije i nadaju se da će uskoro svi strani državljani biti vraćeni svojim kućama u matične države.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!