BH novinari: Nedopustiv pritisak kandidata SDA na Hadžifejzovića i Face TV

Vijesti 14. sep 202217:45 7 komentara
Senad Hadžifejzović
Senad Hadžifejzović u Pressingu (Foto: N1)

Upravni odbor Udruženja/Udruge BH novinari najoštrije osuđuje verbalni napad i uvrede kandidata Stranke demokratske akcije (SDA) Faruka Kapidžića izrečene na račun urednika Face televizije, Senada Hadžifejzovića.

Iz ovog udruženja su naveli kako je “Kapidžić na svom Facebook profilu objavio niz uvreda o Hadžifejzoviću nazivajući ga, između ostalog, „običnim lopovom“, „ucijenjenom kukavicom iskompleksiranom imenom i porijeklom“, „bolesnim“ novinarom, itd”.

Povod za ovakvu Kapidžićevu reakciju, naveli su u Udruženju BH novinari, bio je segment iz Centralnog dnevnika Face TV emitovanog prošlog vikenda, u kojem je objavljena fotografija predizbornog plakata ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković ispod kojeg stoji tabla sa nazivom jednog od dijelova sarajevske općine Vogošća. Navedena fotografija objavljena je u okviru rubrike Centralno grijanje, u kojoj se prenose objave sa društvenih mreža putem kojih građani na različite načine komentiraju političke kandidate za Opće izbore 2022 i njihove aktivnosti, uključujući i stranačke plakate i slogane, izjave političara, fotomontaže i slično.

“Upravni odbor BH novinara smatra nedopustivim da se istaknuti član jedne političke stranke „obračunava“ sa novinarima na način na koji to čini Faruk Kapidžić, posebno imajući u vidu da ovo nije prvi put da Face televizija i njen urednik i osnivač, Senad Hadžifejzović, trpe pritiske i govor mržnje od strane članova SDA, a na što je i Upravni odbor BH novinara upozorio u svom saopćenju u maju prošle godine. Ovakvom ostrašćenom reakcijom i neprimjerenim vokabularom Kapidžić nastavlja promovirati i poticati već usvojeni narativ brojnih članova i simpatizera SDA, po kojem je novinar Hadžifejzović „nacionalni izdajnik“ sa kojim se treba „obračunati“ – što je samo jedna od prijetnji kojima je Senad Hadžifejzović svakodnevno izložen na društvenim mrežama”.

Istovremeno, UO BH novinara naglašava da bilo kakva asocijacija na fizički izgled političkih kandidata i kandidatkinja, pa čak i ako je predstavljena u šaljivom kontekstu, izlazi iz okvira novinarske etike i poštivanja profesionalnih standarda novinarstva, te nije u skladu sa principima pristojnog i balansiranog izvještavanja o članovima i kandidatima bilo koje stranke, uključujući i Stranku demokratske akcije.

“Napominjemo da su političarke – kandidatkinje na Općim izborima, posebno izložene brutalnom govoru mržnje u komentarima na online portalima i na društvenim mrežama. Osim govora mržnje, ti komentari sadrže diskriminirajuće i seksističke uvrede na račun izgleda političarki, načina odijevanja i njihovog privatnog ili porodičnog života. Mediji, urednici i novinari koji svoj posao rade profesionalno i u interesu javnosti trebali bi učiniti sve što je u njihovoj moći da ovakve pojave otvoreno osude i spriječe, umjesto da ih neopreznim opaskama dodatno potiču kroz medijske sadržaje”, navedeno je iz Udruženja.

Upravni odbor Udruženja BH novinari i ovom prilikom apeluje na nadležne institucije da detaljno istraže slučajeve govora mržnje i prijetnji novinarima/kama, političarima/kama kao i svim drugim građanima putem društvenih mreža. Svi koji prijete, huškaju i šire mržnju na nacionalnoj, vjerskoj, ideološkoj ili bilo kojoj drugoj osnovi moraju biti sankcionirani, bez obzira da li to čine u online ili offline sferi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari (7)

Vidi sve komentare