BH Novinari: Neprihvatljivo etiketiranje Slobodne Bosne kao ‘islamističkog’ i ‘džihadističkog’ medija, što mjesecima rade srbijanski političari

Vijesti 26. jul 202414:16 0 komentara
BH Novinari

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima izrazili su zabrinutost zbog sigurnosnih prijetnji i kampanje protiv magazina Slobodna Bosna i novinara i novinarki ovog medija, koji se vode putem društvenih mreža i medija u regiji već nekoliko mjeseci, a naročito intenzivno posljednja tri – četiri dana.

Zbog autorskih tekstova o političkih odnosima u regiji, posebno aktivnostima srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića i njegovog uticaja na dešavanja u susjednim državama, kao i objave da srbijanske vlasti (navodno) finansiraju medije na Kosovu i u jednom od bh.entiteta – Federaciji BiH, novinari i novinarke Slobodne Bosne se suočavaju sa političkim pritiscima, uvredama, prijetnjama i neutemljenim kvalifikacijama koje ovaj medij i njegove uposlenike dovode u profesionalno i sigurnosno delikatnu i opasnu situaciju“, saopšteno je iz Udruženja.

Upravni odbor BH novinara ocijenio je kao “potpuno neprihvatljivo” da se autorski tekstovi Slobodne Bosne koriste za etiketiranje ovog medija kao „islamističkog“ ili „džihadističkog“, kako to mjesecima rade srbijanski političari i mediji pod njihovom kontrolom.

“Neprihvatljive su također i manipulacije kosovskih političara tekstovima Slobodne Bosne za vlastite politčke bitke „za“ i „protiv“ vlade Albina Kurtija, kao i pokušaji pojedinih medija iz Prištine da dovedu u pitanje profesionalni kredibilitet novinara i novinarki Slobodne Bosne zbog navoda o mogućem finansiranju dva kosovska medija srbijanskim novcem“, naglašava se u saopštenju.

Upravni odbor BH novinara snažno ističe kako ni jedan medij ili novinar/ka ne smiju biti proganjani ili trpjeti pritske i uvrede radi svojih autorskih tekstova. U tom kontekstu, podsjećaju na standarde Vijeća Evrope koji štite pravo na slobodu izražavanja i slobodu političke debate o temama od javnog značaja i kad se kao pojedinci ili grupe ne slažemo sa objavljenim sadržajima ili nas takvi sadržaji uznemiravaju i šokiraju.

Upravni odbor BH novinara izrazio je punu podršku novinarima i novinarkama Slobodne Bosne i snažno osudio napade i pritiske na njih, a sve one koji nisu zadovoljni objavljenim sadržajima poziva na korištenje legitimnih i zakonskih sredstava reagiranja prema ovom mediju, uključujući demanti, žalbe (samo)regulatornim tijelima i/ili tužbe za klevetu.

Podsjećamo, redakcija Slobodne Bosne jučer se obratila javnosti istaknuvši kako se već nekoliko godina na meti je brutalnih napada medija iz Srbije koji kontroliše režim Aleksandra Vučića.

“Ovi napadi su nedavno eskalirali do te mjere da se Slobodna Bosna otvoreno označava kao “islamistički” i “džihadistički” portal, što je klasična laž i opasno podmetanje što mogu potvrditi svi oni koji rad Slobodne Bosne prate godinama, od naših čitatelja do brojnih predstavnika i institucija međunarodne zajednice s kojima sarađujemo”, saopšteno je iz ovog medija, a cijelu objavu pročitajte OVDJE.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!