Bh. spasioci tragaju za tijelima u 13-spratnici: “Zatekli smo strašne scene”

Vijesti 10. feb 202317:08 0 komentara

Prema posljednjim informacijama, više od 22.000 ljudi poginulo je u razornim zemljotresima koji su pogodili Tursku i Siriju. Spasioci iz BiH pomažu svojim kolegama iz Turske u potragama i spašavanju zarobljenih ispod ruševina. Sabahudin Spahić, spasilac iz Federalne uprave civilne zaštite koji se nalazi u Hatayu, kazao je za N1 kako su zatekli strašne scene i da se jako teško psihički nositi s tim.

“Sve je porušeno, kuće i zgrade. Mnogo je totalno urušenih objekata i na jednom takvom radi tim FUCZ. Užasno je teško raditi, gledati sve te scene mrtvih tijela koja se nalaze ispod… Mi radimo u totalno urušenom 13-spratnom objektu koji je složen kao kula od karata. Radili smo jučer od tri popodne do osam jutros. Mukotrpan je posao. U kantama se kupi materijal, pregledava dio po dio… Dosta je opasno raditi na toj zgradi jer postoji opasnost da se i dalje uruši zbog džepova ispod”, rekao je Spahić za N1.

Kada su došli kazali su ima kako se u tom objektu još čuju glasovi i zvukovi, ali pretragom naši spasioci su utvrdili da nema živih.

“Jako se teško nositi psihički s ovim, ali donekle smo naviknuti na takve situacije i siguran sam da ćemo uspjeti odgovoriti svim izazovima i zadacima koji budu postavljeni pred nas”, dodao je.

No, uprkos svim teškim situacijama svjedočimo čudima. Danas je 101 sat nakon zemljotresa spašena šestočlana porodica.

Čudo ispod ruševina: Otac, majka i četvero djece izvučeni živi nakon 101 sata

“S velikom radošću smo primili vijest da je tim iz BiH učestvovao u spašavanju šestočlane porodice. Ponosni smo na te ljude. Mi, nažalost, nismo takve sreće”, rekao Spahić.

Podsjetimo, situaciju na terenu u Turskoj i Siriji, iz minuta u minut, pratimo na našem BLOGU UŽIVO.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!