BiH je za nekoliko dana posjetilo više evropskih zvaničnika: Diplomatske ofanzive svjesne i domaće vlasti – hoće li iskoristiti trenutak?

Vijesti 26. jan 202421:38 1 komentar

Za samo pet dana BiH je posjetilo nekoliko evropskih zvaničnika. Posljednji u nizu- šef mađarske diplomatije Peter Sijarto. Ubrzo će nas posjetiti i mađarski premijer, te čelnici NATO-a. Zajednička im je podrška i poruka za ubrzanje EU puta naše zemlje. Diplomatske ofanzive svjesne i domaće vlasti - hoće li iskoristiti trenutak?

Od posjete čelnice Evropske komisije, njehih pratilaca, holandskog I I hrvatskog premijera, preko češkog ministra za evropska pitanja, do posjete šefa mađarske diplomatije.. Svima je, barem, načelno, stalo da BiH u martu dobije pregovarački status. Ovi napori ovjekovječeni su danas i potpisivanjem akcionog plana kojim mađarska diplomatija jača podršku bosansko hercegovačkoj na evropskom putu.

Peter Szijjarto:

“Jedan od glavnih ciljeva predsjedavanja Mađarske jeste da ubrza EU integracije zemalja Zapadnog Balkana jer smatramo da bi to donijelo mir i stabilnost i u ovom regionu. Svi koji usporavaju proces EU integracija Zapadnog Balkana idu protiv zemalja kako Zapadnog Balkana i EU a u EU ima članica koje javno proširenje a kada se sastanemo u zatvorenom krugu govore sasvim drugačije”.

Elmedin Konaković:

“Ono što smo danas s posebnom pažnjom otvorili kao temu jeste i ova formalna podrška u procesu koji je težak, za koji BiH nije dovoljno spremna a tiče se otvaranja pregovora i prolaska kroz ove sve tehničke, komplikovane procedure. Mađarska je ponudila, mi prihvatili tu vrstu pomoći asistencije u smislu prolaska kroz sve naporne pregovore koji nas u ovom trenutku, nadam se od marta čekaju”.

Ruka Mađarske posebno je važna ako se uzme u obzir da ova država kormilo nad predsjedavanjem EU preuzima 1. jula. Kako je zbog loših vremenskih uslova let mađarskog ministra preusmjeren na Banja Luku, Szijjarto se prvo susreo sa prvim čovjekom RS. Poslao je iste poruke, brže integracije da, ali ne i sankcije. Osim toga, u narednom periodu definisani su i novi projekti.

Milorad Dodik:

“Ministar je rekao da s nama treba razgovarati, a ne o nama, ministar je prirodan partner za razvoj odnosa EU sa Balkanom. Želimo da se RS primijeti na Evropskom putu i da se poštuje mehanizam koordinacije unutar BiH i naravno Ustav. Želimo da se svih 14 prioriteta rješava istovremeno”. 

I moglo bi, da se nije manje blokiralo, a više zakona usvajalo, stava su upućeni. Iako je Evropska komisija značajno spsutila ljestvicu kada je u pitanju BiH, te od 14 ključnih prioriteta, akcenat stavila na četiri, I dalje nedostaje političke spremnosti I volje. Zbog svega toga nije ni čudno što sada na sceni gledamo jedan vid diplomatske ofanzive na BiH.

Ranko Mavrak:

“Tako da je i logično da posjeta ima više, da su razgovori otvoreniji I iskreniji I da se u ovom trenutku, s raznih strana, očekuje sinergija učinaka koji bi doveli do promjene stanja u BiH, a time i približavanju članstvu u EU”.

I baš u tom lancu, ključna je uloga Mađarske. Jer, osim što predstavlja određenog medijatora između Dodikovih zahtjeva I drugih učesnika na tom putu, Mađarska ima potrebu da igra neku mini regionalnu silu I na taj način demonstrira kompetenciju i utjecaj politike Viktora Orbana u regiji.

No, slika koju bh. politika šalje nije dobra. Međusobne optužbe još jednom vraćaju korak nazad s tog puta. Konaković, u međuvremenu, optužuje predsjedavajućeg Predsjedništva Željka Komšića da je od holnadskog premijera tražio da EU ne otvori pregovore s EU, što Komšić oštro odbacuje.

Da bi bila ozbiljan partner EU BiH treba da odradi još posla. U prvom redu, da može funkcionisati sama, bez potrebe da visoki predstavnik koristi svoja Bonska ovlaštenja prilikom važnih pitanja u vezi kojih ne postoji dogovor. A kopenhangenški kriterijumi jasno kažu da BiH ne može dobiti status kandidata dok je za njeno funkcionisanje neophodan nadzor visokog predstavnika.

Igor Davidović:

“U vrijeme kad sam vodio pregovore o stabilizaciji I pridruživanju, neformalnom u Briselu sam postavio otvoreno pitanje: Može li BiH dibiti status kandidata s visokim predstavnikom na šta mi je jasno I decidno odgovreno ne”.

Poruke naših evropskih posjetilaca čuli smo svih pet dana u sedmici. No, nije to sve. Generalni Sekretar NATO-a Jens Stoltenberg najavio je i posjetu NATO ambasadora Sarajevu naredne sedmice, što će takođe, donijeti svojevrsnu poruku. Sve to u trenutku dok bh. lideri i dalje nisu svjesni ozbiljnosti situacije evropskog puta i šanse .

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare