Bihać bira gradonačelnika: Ko su favoriti, a ko vreba s klupe?

Vijesti 30. jan 202319:38 0 komentara

Osmorka se prvo podijelila u Krajini, čiji najveći grad Bihać u nedjelju očekuju prijevremeni izbori za gradonačelnika. Pet je kandidata, tri stranačka i dva nezavisna. Ko su favoriti, a ko vreba s klupe, provjerila naša Snežana Mitrović.

Vratite nam taxi stajalište u centru grada, jedinstveni bihaćki taksisti. I od novog gradonačelnika tražiće da podrži male obrte.

“Željeli smo skrenuti pažnju da mi moramo sve platiti, a zauzvrat nismo dobili šta trebamo”, kaže Zarif Zulić, Udruženje taksista grada Bihaća.

N1:Je li Vas posjetio neki od kandidata za gradonačelnika?

“Skoro, pa svi.”

N1: Obećali?

“Nije niko ništa zvanično obećao, uglavnom da će sarađivati sa nama, ako dođu na tu poziciju.”

A poziciju vreba pet kandidata. Fotelju brani Pomak, koji je nakon odlaska Šuhreta Fazlića kandidovao Elvedina Sedića, mladog pravnika i menadžera.

SDA u Krajini odlučna da vrati Bihać, ponudila je ratnog komandanta, krivično osuđivanog Hamdiju Abdića-Tigra.

SDP će zaigrati na najboljg košarkaša među kandidatima, profesora fizičkog i pravnika Adnana Habibiju.

Nezavisni kandidat je Amarildo Mulić, direktor nacionalnog parka Una, a mandat bi da osvoji i ekonomista sa iskustvom Damir Đug.

Jesu li građani zadovoljni ponudom?

“Ne nadamo se ničemu dobrom. Dugo su nas godina iznevjerili.”

“Izaću na izbore, ništa posebno, uobičajno. Nema loših, svi su oni dobri.”

“Dobri su momci, građani će reći ko je najbolji.”

Pomak-ovog kandidata podržao je NIP, s kojim su u kantonu napravili B3 koaliciju.

“Ja ću pobijediti sigurno. Mislim da su građani prepoznali ono što je Pomak radio, uspjeli smo stabilizovati budžet grada, nametnuli jedan potpuno novi koncept, domaćinski odnos prema budžetskim srdedstvima”, kaže Elvedin Sević, kandidat za gradonačelnika Bihaća (POMAK).

SDA najavljuje da se vraća na velika vrata u Krajinu. Grad na Uni, pa kantonalna Vlada, optimistični su. Hamdiju Abdića podržala je i Stranka za BIH.

“Pobjeđujem sigurno, nema tu šta, to narod kaže, ne kažem ja to, javno mnenje . (N1:Kontroverzni političar?)-Vjerovatno za neke jesam. Da, ja sam živ, energičan, za mene se sve zna, moji sugrađani sve znaju o meni, ali sam pravedan, ja sam pravdenik, pravdeno ću raspoređivati taj budžet”, kaže Hamdija Abdić, kandidat za gradonačelnika Bihaća (SDA).

Neću biti kabinetski gradonačelnik obećava nezavisni kandidat Amarildo Mulić. Podržali su ga, kaže- NES, odnosno bivši ASDA, Pokret Zeleni i Naša stranka.

“Biću među svojim građanima koji će mi biti poslodavci. Moji prvi savjetnici biće privrednici, trgovci, zanatlije, poljoprivrednici”, istakao je Amiraldo Mulić, nezavisni kandidat za gradonačelnika Bihaća.

Svoje šanse vidi i SDP-ov Adnan Habibija… ali i nezavisni Damir Đug. Ekonomija, demografija u fokusu…

Iskusna novinarka Aida Štilić zna da stranačka mašinerija donosi prvobitnu prednost, ali ističe da se nikad ne treba zaboraviti na krajiški karakter sa faktorom iznenađenja.

“Stičem dojam da su se podijelili u dva veća i dva manja tabora, dva veća Mulić i Sedić odnosno Pomak. Dva nešto slabija, napominjem nešto slabija, nešto, su Adnan Habibija i Hamdija Abdić”, kaže Adia Štilić, novinarka.

Uz nekoliko tv debata, kandidati su imali i online dvosadni dijalog o programima. Poznati Bišćanin Fikro Boss-Fikret Bosnić organizovao je predizborno sučeljavanje snaga, koje je privuklo dosta pažnje.

Na prijevremenim izborima u Bihaću, pravo glasa ima oko 58 000 građana, a moći će da se odluče između pet ponuđenih kandidata.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!