Bijeljina se sprema za referendum: Uz Petrovića tri, protiv 16 stranaka (FOTO)

N1

Za sedam dana u Bijeljini se održavaju referendum na kojim će se građani izjasniti da li su za opoziv aktuelnog gradonačelnika Ljubiše Petrovića.

Pravo glasa ima 111.000 građana.

Uz Petrovića su SDS, PDP i lista Nebojše Vukanovića. Protiv – 16 stranaka okupljenih oko SNSD-a.

Širom Bijeljine već su postavljeni plakati s koji se poziva “za” ili “protiv” opoziva.

N1
N1
N1
N1
N1

Lokalni SNSD svim silama trudi se da ospori gradonačelnika iz SDS-a kojem ne idu na ruku turbulencije u opoziciji u Republici Srpskoj. Podršku političkih istomišljenika ima, ali za sada deklarativno.

Inicijativu o opozivu potpisalo je 25 od 31 odbornika, koliko ih sjedi u gradskoj skupštini. Zbog čega, pročitajte ovdje.

Iako “kroz iglene uši” Petrović je sa nešto više od tri hiljade glasova razlike na krilima SDS-a i PDP-a pobijedio Miću Mićića protiv kandidata kojeg je podržavao SNSD sa koalicionim partnerima na lokalnim izborima 2020. godine.

Koaliciona izdaja u Bijeljini, odbornik PDP podržava opoziv gradonačelnika

Politička situacija sada drugačija je nego tada. Danas, opozicija se čini razjedinjenom, a Petrovićev SDS – utihnulim. S druge strane ne ide mu na ruku to što vri u PDP-u. Lider stranke Borenović šalje mu otvorenu, deklarativnu podršku, kao i Jelena Trivić koja je već sada u otvorenom sukobu sa Draškom Stanivukovićem koji je pod paljbom i Nebojše Vukanovića i to zbog saradnje sa SNSD-ovim funkcionerima, odnosno simbioze.

Nakon što je pokrenuta inicijativa za njegovu smjenu, Petrović je poručio: “Nema razloga za paniku!”

Procedura glasanja je kao i na izborima. Potvrdu rezultata daje Repubička izborna komisija, a ako opoziv prođe Centralna izborna komisija BiH odlučuje o datumu vanrednih izbora za gradonačelnika Bijeljine. Referendumsko pitanje glasi “Da li ste za opoziv /smjenu/ gradonačelnika grada Bijeljine Ljubiše Petrovića”, a glasa se “za” opoziv ili “protiv” opoziva.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!