Bijeljina: Ukopano oko 40 svinja zaraženih afričkom kugom

Vijesti 27. jun 202318:52 0 komentara
Grad Bijeljina

Nadležne veterinarske službe i gradski veterinarski inspektori danas su u Magnojeviću, Srednjem Dragaljevcu i Čađavici nastavile eutanaziranje svinja zaraženih afričkom kugom i danas je ukopano preko 40 uginulih ili eutanaziranih svinja različitog uzrasta.

Kako je saopćeno iz Gradske uprave Bijeljina, nastavljeno je sa uzimanjem uzoraka na područjima na kojima se sumnja da je došlo do zaraze, a uginule, odnosno, eutanazirane životinje hitno se transportuju do lokacije za ukopavanje.

“Gradska uprava grada Bijeljina preduzima sve što je u njenoj moći da spriječi širenje zaraze na druge dijelove Semberije i ponovo apeluje na sve građane, a posebno na stanovnike područja na kojima se pojavila afrička kuga svinja i ugroženih područja, da se odgovorno ponašaju i pridržavaju mjera opreza, odnosno, uputstava za postupanje, kako bi se što prije prekinuo lanac zaraze”, navode iz Gradske uprave Bijeljine.

Grad Bijeljina

Ranije je navedeno kako je do današnjeg dana od bolesti afričke svinjske kuge potvrđeno uginuće 31 svinje, dok se na području koje obuhvata pomenutih 20 imanja nalazi ukupno 498 svinja, od kojih su neke do sada uklonjene odnosno eutanazirane, a ostale su u postupku uklanjanja.

U saopštenju se dodaje da je za vrijeme trajanja mjera u zaraženom i ugroženom području, zabranjeno održavanje sajmova, izložbi i drugih okupljanja životinja, prodaje hrane životinjskog porijekla i hrane za životinje van poslovnog prostora, kao i rada stočnih pijaca na teritoriji Grada Bijeljina.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!