Bliži se 1. septembar: Koliko košta polazak đaka u školu?

Vijesti 22. aug 202319:41 1 komentar

Često se školske knjige čuvaju i poklanjaju mlađim generacijama, ali školske pribore učenici žele da imaju nove i nekorištene. Trošak roditeljima nisu samo udžbenici. Nakon ljetnih odmora i raspusta bliži se 1. septembar i polazak đaka u školu, a pored uvećanih računa za hranu i energente, školska oprema dodatni je trošak za sve roditelje.

Mnogi roditelji širom zemlje razmišljaju hoće li moći djecu opremiti za školu.

Polazak jednog djeteta u školu, odnosno njegovo opremanje, košta oko 700 maraka međutim ako dvoje djece kreće u školu, troškovi se udvostručuju.

“Ja i supruga imamo troje djece. Jedno dijete ide u sedmi osnovne, a drugo u prvi srednje. Dakle, ako želimo biti skromni i opremiti dijete za školu, nama će sigurno trebati minimalno hiljadu maraka, a da bi ta oprema bila adekvatna i da ne bi došlo do toga da puca ruksak i da ne kupujemo kinesku robu, nama će sigurno trebati blizu 1.500 maraka. Mnogo je roditelja, naših kolega koji plate imaju po 700, 800 ili 1000 maraka i neki čak imaju samo taj prihod u domaćinstvu, ja uopće ne mogu da shvatim kako oni uopće mogu da opreme dijete”, rekao je Saudin Sivro, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS.

Vlada Republike Srpske ove godine donijela je odluku kojom su svim učenicima nižih razreda, obezbijeđeni besplatni udžbenici. Toj inicijativi pridružile su se i pojedine lokalne zajednice.

Kada govorimo o KS uoči početka nove školske godine, ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo najavila je da će učenici od prvog do devetog razreda osnovnih škola, kao javnih ustanova, dobiti besplatne udžbenike. Predsjednik Sindikata Sivro ističe da udžbenici jesu besplatni, ali kaže, nisu adekvatni.

“Dobro je kada se plaćaju udžbenici četiri miliona maraka, ali je loše što su ti udžbenici su neki ne mogu se iskoristiti većina ih nije adekvatna, a ono što se traži reformom apsolutno ne odgovara u tim udžbenicima, dakle besplatni su udžbenici, ali neki su džaba, džaba se dijele jer će biti neupotrebljivi. Obrazovne vlasti pogotovo ministri socijalne politike ne samo u kantonima posebno u Federalnom ministarstvu bi morali odmah pristupiti izradi socijalne karte i pravljenje fonda za sve porodice koje su socijalno ugrožene kako bi se finansiranje prosilo u punom kapacitetu za opremanje djece u školu”, rekao je Saudin Sivro, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS.

Općina Centar danas je za 600 prvačića obezbijedila školski pribor i ruksake, zbog čega je izdvojeno 58.500 maraka, dobra je to vijest za prvačiće sa područja ove općine, jer trošak roditelja koji imaju djecu nisu samo udžbenici i pribor, troškovi su veliki i za garderobu, obuću, odjeću, i mnoge druge stvari. Uz poneke akcije u knjižarama i marketima, činjenično stanje je da je i u ovom segmentu – sve skuplje nego prošle godine.

“Cijene ruksaka se kreću od 30 KM, pa do 100 KM. Sve zavisi ko šta traži i kome šta odgovara.Teke su od 70 kf pa nadalje, olovke od 1,20 do 40 feninga”, kaže Amela Čebić, radnica u knjižari.

Mnogi roditelji su već počeli sa kupovinom.

“Većinom su to ruksaci valjda više vole da malo izbjegnu gužve i da izaberu to na neki miran način tako da većinom idu ruksaci, ali pomalo već počinje i školski pribor, ali uglavnom ruksaci”, kaže radnica u knjižari.

Da bi svojoj djeci osigurali obrazovanje – roditelji moraju da izdvoje i cijelu platu za knjige i školski pribor. Miris knjižare zasjenile su cijene, i briga kako opremiti mališane za školsku godinu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare