Borrell: Vrijeme je da se prevaziđu naslijeđa prošlosti na Zapadnom Balkanu

Vijesti 03. nov 202213:37 2 komentara
Kenzo TRIBOUILLARD / AFP

Zapadni Balkan mora biti stabilan i vrijeme je da se prevaziđu naslijeđa prošlosti, poručio je visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell, povodom sastanka lidera zemalja regije s predstavnicima EU unutar Berlinskog procesa, koji je danas započeo u Berlinu.

Borrell je kazao kako u regiji ne bi smio biti otvoren ni najmanji prostor za uplitanje, te kako se radi o trenutku za prevazilaženje naslijeđa prošlosti.

Dijalog uz posredovanje EU se intenzivira. Nadam se napretku već ove godine. Izradnja budućnosti EU porodice je naš zajednički napor”, podvukao je visoki zvaničnik EU.

Govoreći o samom Berlinskom procesu, Borrell je istaknuo kako se radi o “jasnoj demonstraciji našeg snažnog angažmana i partnerstva sa Zapadnim Balkanom, kao budućim članicama EU.

Podvukao je i značaj regionalne suradnje, kazavši kako se ovaj proces ne može odvojiti od zajedničkih vrijednosti EU.

Ključne riječi u mjesecima koji dolaze su otpornost i pomirenje”, dodao je.

Borrell je također najavio podršku zemljama regije u suprostavljanju hibridnim prijetnjama, te kibernetičkoj odbrani i suzbijanju dezinformacija.

Inače, očekuje se kako će šefovi vlada Srbije, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Albanije i Bosne i Hercegovine potpisati regionalne sporazume na samitu Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa.

Tri sporazuma su odobrili ministri vanjskih poslova zapadnobalkanske šestorke na sastanku koji je 21. oktobra organizovala njemačka vlada.

Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara, predstavljat će BiH. On će potpisati gore navedena tri sporazuma.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare