Miris tradicije
Bosanska kuhinja i specijaliteti prijateljskih zemalja na najvećem gastro festivalu u TK

Najveći gastro-turistički događaj u Tuzlanskom kantonu okupio je ljubitelje dobre hrane, tradicije i domaćih okusa. Gastro fest Živinice donio je spoj autentičnih jela Bosne i Hercegovine i specijaliteta prijateljskih zemalja. Uz mirise starih recepata i bogatu ponudu izlagača, posjetitelji su sinoć uživali u pravom slavlju kulinarskog naslijeđa.
Članice udruženja „Prec“ pripremile su 28 različitih, tradicionalnih vrsta jela. Posebna je nišesta, pravi se od pšenice koja se drži u vodi. Kada ukisne, ispire se, melje, potom ponovo ispire i ostavi u vodi preko noći.
Nesiba Nurkić, Udruženje „Prec“, Živinice:
"Ta smjesa koja se slegne dole, kupi se, suši i dobije se to posebno brašno koje se zove nišesta. Od njega se sprema slatko jelo, a može se koristiti i u kuhinji za slana jela. Uglavnom su korisitili kao gustin za čorbe jer nije slatko to prirodno, od pčenice je."
Mnoga stara jela su zaboravljena, poput maljuge koja se pravi od kukuruznog brašna.
Mina Bećirović, Udruženje žena Gornji Pasci:
"Kukuruzno brašno upržiš, u vodu staviš maslo. Zaliješ to brašno kad se upržiš, zamijesiš, onda staviš na tepsiju ili oval i opet poliješ maslom po maljugi."
Posjetitelji su imali priliku degiustirati čak i božićne kolače, a posebno one čija se receptura prenosi sa koljena na koljeno.
Vanja Bosankić Milić, Hrvatsko kulturnodruštvo „Napredak“ Živinice:
"Jedno od tih tradicionalnih jela koje se pripema za Božić je božićna posna gibanica koja se priprema sa domaćim pekmezom od jabuka i orasima".
Članice Sekcije Žene za tradiciju „Amanet“ iz Šerića pravile su domaću halvu, nezaobilaznu slasticu od brašna, vode, šećera. Posebnu pažnju je privuklo takmičenje u pravljenju raznih vrsta pita koje su se pekle u žaru.
Senija Đulović, Udruženje „Behar“ Suha:
"Razvijamo sa oklagijom. Ovo su prije radile naše majke i nane. Mi smo odlučile pokušati, nismo baš stručnjaci, trudimo se. Crno brašno je teže na oklagiju, ne može se otegnuti, puca".
Fatima Begić, Udruženje žena „Ruže“ Dubrave Gornje:
"Od jedno 10 godina sam počela igrati se sa pitama. Mati pravila, pa i ja malo uz nju, tako da sam od 12 godine počela pravo praviti. Da bude mlaka voda, soli, lijepo je ukuhati da nema zraka u njoj, dobro je namanuti da odstoji i razvlačiti. Zavisi i koje je brašno".
Koliko se danas uopšte cijeni domaća hrana i domaća kuhinja?
Nesiba Nurkić, Udruženje „Prec“, Živinice:
"Ja živim u kraju gdje ljudi još preferiraju i vole da jedu tradicionalnu domaću hrano. Tako da je to meni broj jedan".
Senija Đulović, Udruženje „Behar“ Suha:
"Dok se vraća sve tradiciji, cijeni se. Zasitio se svijet brzih jela".
Međutim, mlađi i dalje preferiraju brzu hranu.
Fatima Begić, Udruženježena „Ruže“ Dubrave Gornje
"Mi starije nene želimo kuhati djeci, ali neće djeca. Oni hoće pizze, noodle, makarone sa sirom. Deveramo sa njima".
Vanja Bosankić Milić, Hrvatsko kulturno društvo „Napredak“, Živinice
"Nemamo vremena, sve nam brzo prolazi. Ali kada su ove prigode i manifestacije, vidimo se da sve može kada se ima volje i želje".
A sve generacije željele su probati neko od razvnovrsnih jela i kolača na festivalu koji bilježi sve više učesnika i gostiju.
Began Muhić, gradonačelnik Živinica:
"Ove godine smo ugostili nekoliko prijateljskih zemalja, Grčka, Slovačka i Hrvatska koje su predstavile svoju gastronomsku ponudu. Akcenat je na domaćoj hrani, gastronomski festival će prerasti u tardiciju i želja nam je da Živinice budu jedan od centar grasto ponude".
Ova manifestacija se održava već petu godinu za redom, a cilj je promocija ruralnog i gastro turizma. Izložen je veliki broj slanih i slatkih jela, a gužve na štandovima pokazuju koliki je interes za domaća jela i domaću kuhinju.
╰┈➤ Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android /iPhone/iPad
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare