Bubrezi i rožnjača eksplantirani jutros u Zenici trenutno se transpalantiraju pacijentima na KCUS-u

Vijesti 23. sep 202414:14 0 komentara
N1

Eksplantacioni tim Kantonalne bolnice Zenica, u saradnji s ljekarima Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, jutros rano okončao je eksplantaciju organa sa 42-godišnjeg pacijenta kod kojeg je ustanovljena moždana smrt - potvrdila je Feni bolnička koordinatorica za transplataciju tkiva i organa KBZ-a mr. biomed. sci. prim. dr. Senada Kubat-Čaušević.

Uz saglasnost porodice, dodaje doktorica Kubat-Čaušević, sa tijela preminulog muškarca, rođenog 1982. godine, eksplantirana su oba bubrega te rožnjača, koji će biti transplantirani u KCUS-u.

“U toku je i transplantacija tih organa pa se nadamo da će i ona biti uspješna. Mi smo, jutros oko dva sata okončali eksplantaciju pa je kolegama iz Sarajeva trebalo neko vrijeme da se vrate u svoju ustanovu, gdje su počeli postupak transplantacije koji je još u toku. Zahvalni smo porodici koja je dala pristanak i saglasnost za uzimanje organa sa preminulog člana njihove porodice”, kazala je dr. Kubat-Čaušević, koja se nalazi na čelu najuuspješnijeg eksplantacionog tima organa i tkiva u Bosni i Hercegovini, tima KBZ-a.

Važan član ovog tima zeničke bolnice je i dr. sc. Nermina Rizvanović, koja je u prethodnom periodu bila bolnička koordinatorica.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!