Budžet FBiH veći za milijardu maraka u odnosu na 2022. Na šta će se potrošiti?

Vijesti 04. mar 202319:11 0 komentara

Federalno ministarstvo finansija izradilo je dokument „Budžet Federacije BiH za građane za 2023. godinu“. Namjera je da se na jednostavan način prikaže kako se budžet planira, izrađuje, usvaja i izvršava. Postavlja se pitanje: Kako se novac troši i za šta će se sve izdvojiti sredstva?

Dok su građani ušli u novu godinu praznih novčanika zbog enormne inflacije, budžet Federacije ove godine biće šest milijardi 725 miliona KM. Budžet, u odnosu na prošlu godinu, veći za čak milijardu maraka.

Iz Vlade Federacije među najznačajnijim planiranim transferima na prvom mjestu navode 164 miliona za poljoprivredne poticaje. Poljoprivrednici poručuju: nije dovoljno.

“Zakonski je 3 do 6% za poljoprivredu, mi bismo bili zadovoljni sa 3%. Međutim, ove godine su stavili ispod… 3% je 202 miliona, a ove godine je 164 tako da… to je razlika koja je manja od 3%. Očekujemo da se to ekspresno riješi da se završi sa procedurama i da se počne sa isplatama jer je sjetva na pragu”, kazao je Nedžad Bićo, Udruženje poljoprivrednika FBiH .

A za sjetvu potrebna značajna sredstva jer su neke cijene veće za 100%, pa i više. Osim novca za poticaje Vlada navodi i 159 miliona za izgradnju brzih cesta, 20 miliona za tunel Hranjen. Najavljuje se i novac za izgradnju bazena i sportskih dvorana. No, kažu ekonomski analitičari, sve je to daleko od potrebnih krucijalnih promjena.

“Ključna promjena koja nam je potrebna, a koju ne vidimo u budžetu je smanjenje učešća rashoda za administraciju, smanjenje broja zaposlenih da bi se više novca izdvojilo i za poljoprivredu, podršku privredu i eventualno razmišljalo o smanjenju budžetu kroz smanjenje opterećenja na privredu”, kazao je Igor Gavran, ekonomski analitičar.

Tako se samo za službena putovanja izdvajaju tri miliona maraka. S druge strane u ovoj godini penzioneri očekuju povećanje izdvajanja za njih.

“Vladi smo rekli da ako se nastavi ovakav rast cijena ovim tempom da će se ponoviti prošlogodišnji scenario i da to neće zadovoljiti za elementarne potrebe života penzionera”, kaže Redžo Mehić, Savez udruženje penzionera FBiH.

U ovogodišnjem Budžetu prvi put su planirana sredstva za biomedicinski potpomognutu oplodnju i to 10 miliona maraka. Također, planirano je i izdvajanje 1,5 miliona KM za nabavku automobila za osobe sa invaliditetom.

Iako se bilježi rekordan priliv poreza o trenutnoj situaciji govori podatak da izdaci za otplatu dugova iznose milijardu i 122 miliona KM.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!