Bunoza: Pažljivo sam analizirao, izvještaj Evropske komisije je pozitivan

Vijesti 09. nov 202313:05 0 komentara
Fena

Ministar pravde Bosne i Hercegovine Davor Bunoza je danas u Sarajevu izjavio novinarima kako smatra da je izvještaj Evropske unije pozitivan.

“Pažljivo sam analizirao vezano za Ministarstvo pravde, odnosno za zakone. Bila je određena primjedba vezano za izmjene i dopune Zakona o VSTV-u. Međutim, smatram da je ključ da se taj zakon provede u praksi. Vidjeli ste jučer da je VSTV napokon imenovao odjel za integritet, da se kreće s popunjavanjem tog odjela”, kazao je Bunoza.

Ono što se očekuje od nas, naveo je on, je zakon o sudovima, odnosno zakon o sudu BiH.

Najavio je da sljedeće sedmice ima sastanak s predstavnicima Republike Srpske, „da usaglasimo konačno te stavove“.

“Zasad, koliko vidimo, sporno je i dalje sjedište, da li Istočno Sarajevo ili Banja Luka, da napravimo neki kompromis. U vezi kaznenih nadležnosti, isto tu pokušavamo da usaglasimo stavove, mislim da smo blizu. Također, još jedan reformski zakon koji ćemo uskoro ‘izbaciti’ jesu izmjene i dopune zakona o državnoj službi”, kazao je ministar pravde BiH.

To je, dodao je on, također, bitan zakon kada govorimo o reformi javne uprave.

“To je ono na čemu radimo. Također, harmonizacija kaznenog zakonodavstva. Ono što je realno očekivati, da se riješi pitanje zakona o sudovima BiH, izmjene i dopune zakona o državnoj službi, ali isto tako i zakon koji se tiče sprečavanja sukoba interesa na nivou BiH. To je nešto realno, po mom mišljenju, i stvar je političke volje da se to riješi”, kazao je Bunoza.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!