Čampara o slučaju dr. Gavrankapetanović: Tu nešto smrdi, čekalo se 60 dana za jednu običnu saglasnost

Vijesti 23. feb 202418:44 0 komentara

Aljoša Čampara, delegat NiP-a u Domu naroda Federacije Bosne i Hercegovine, ocijenio je kako je "politička odluka" da se ne da saglasnost za imenovanje dr. Ismeta Gavrankapetanovića na čelo KCUS-a. Dodao je da tu nešto "smrdi" jer je resorni ministar čekao 60 dana kako bi dao "jednu običnu saglasnost".

Čampara, inače bivši federalni ministar unutrašnji poslova, za N1 komentarisao je sigurnosnu situaciju u ovom bh. entitetu ocijenivši kako je bezbjednost “malo narušena” u Sarajevskom i Tuzlanskom kantonu. Poručio je kako bi “volio kao građanin da vidi što više policijskih službenika na cesti, da imamo što bolju pokrivenost video nadzorom”.

SDA poziva na korištenje bonskih ovlaštenja ukoliko ne dođe do dogovora u vezi sa tehničkim izmjenama Izbornog zakona BiH, dok Dodik poručuje da od nametanja nema ništa?

Nije to bio samo poziv SDA, bilo je i poziva od drugih da ukoliko domaći lideri ne donesu izmjene zakona to uradi visoki predstavnik koji je ovlašten. Mi smo glasali kao NiP za te tehničke izmjene, prije svega zbog demokratskog procesa i smanjenja krađe glasova. Dobro bi bilo da domaće stranke, odnosni parlamentarci, donosu taj zakon, a ako tako ne bude onda će sigurno biti nametnut. Nedopustivo je da se uz ovo pitanje veže i rješavanje “hrvatskog” člana Predsjedništva BiH.

Da li je zbog toga zapelo u realizaciji dogovora iz Laktaša?

Moguće da je tu zapelo. Nama nije to prihvatljivo dok se ne riješi pitanje presude Sejdić-Finci, kao i ostale presude. Mi moramo ići na promjene Ustava i izbornog zakonodavstva. Imamo obavezu provesti te presude. Mislim da je Evropski sud za pravdu mnogo važnije od ispunjavanja želja lidera HDZ-a ili bilo kojeg drugog lidera.

Vaši partneri iz RS ne žele u NATO?

Možda tako ne žele neki politički partneri, ali ako bi se napravila analiza na prostoru cijele Bosne i Hercegovine vjerujem da bi naišli na sasvim drugačije rezultate. Mladi, privatnici i drugi žele sigurnost, a sigurnost je u euroatlantskim integracijama. Odlaze nam mladi, mi moramo iskoristiti ovaj momentum da otvorimo pregovore sa EU i da počnemo normalno razmišljati, da privučemo investicije i kapital.

Vjerujete li da je Dodik zaista za EU?

Mislim da on u posljednje vrijeme jako luta u svojim političkim stavovima. Deklarativno je nekoliko puta spominjao da je za evropski put. Vrlo brzo će se pokazati ko je za EU, a ko je protiv nje. Ali ovo što radi Dodik ne ostavlja dojam da je čovjek koji želi Bosnu i Hercegovinu u Uniji.

Kako ocjenjujete ukupnu bezbjednosnu situaciju u Federaciji Bosne i Hercegovine?

Malo je narušena u Sarajevskom i Tuzlanskom kantonu, dešavala su se ubistva, ali mislim da policijski službenici rade dobro svoj posao, samo je pitanje njihove koorodinacije i rukovođenja. Volio bih iskreno kao građanin da vidim što više policijskih službenika na cesti, da imamo što bolju pokrivenost video nadzorom.

Neko bi to, možda, nazvao represijom?

Ne bih to nazvao represijom. Policijski službenici na ulicama mi daju dojam sigurnosti. Da su ti službenici bili na mjestima ubistava sigurno bi to drugačije bilo.

Da li će situacija sa izostankom saglasnosti za imenovanje dr. Ismeta Gavrankapetanovića na čelo KCUS-a dovesti u pitanje Vladu FBiH?

Sumnjam da može dovesti u pitanje Vladu, ali je učinjena velika nepravda koja sigurno ima neku političku pozadinu. Čovjek je bio prvorangirani, ljekar koji uživa veliko povjerenje građana, profesor i vrsni hirurg.

Zašto tvrdite da je to politička odluka?

Samim time da se čekalo 60 dana za jednu običnu saglasnost. Pazite, ministar ne provodi konkursnu proceduru i on je čekao 60 dana da da saglasnost, to se nikada nije desilo. Evidentno je da ovdje nešto smrdi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!