Ćerimagić: S djecom treba razgovarati o svemu, a ne pričati da ih donose rode

Vijesti 19. dec 202213:42 0 komentara
N1

Informacija da je nastavnik osuđen za bludne radnje nad učenicom vraćen na radno mjesto u osnovnu školu, uznemirila je javnost. Trener atletike i magistar sporta Elvir Ćerimagić, kazao je za N1 kako ovo nije usamljen slučaj te da svi, od roditelja do nastavnika, trebaju raditi na podizanju svijesti i educiranju djece i o ovom problemu - pedofilije.

Ističe da se nastavnici moraju postaviti na mjesto odgajatelja i edukativne, moralne vertikale koja treba utjecati na djecu.

“Ne smiju sebi niti na jedan način dozvoliti da dođu u ovu problematiku. Ne smiju nikada biti u osami s djecom, ne smiju privatno komunicirati već javno u prisustvu velikih grupa ili roditelja/staratelja djeteta. Danas je težak vakat. Djeca od 15-16 godina nisu ista kao prije 50 godina. Osviještena su i znaju šta mogu. A i nastavnici nisu kao prije moralne vertikale, znaju da zloupotrijebe neke stvari. Jedini način da se borimo protiv ove problematike jeste zakon i moralne vrijednosti koje djeca moraju imati od roditelja, a i nastavnici koji to trebaju imati u ophođenju s djecom”, naveo je Ćerimagić.

Ističe da “seksualni odnos, pedofilija, LGBTI”  su teme koje danas ne smiju biti tabu tema u razgovoru s djecom.

“S djecom treba pričati otvoreno, jasno, decidno i precizno. Kada vas dijete pita kako smo došli na svijet, ne možemo reći da ga je donijela roda jer će dijete otići na internet i naći nemoralne vrijednosti koje će implementirati kroz život. Roditelji moraju razgovarati s djecom i otvoriti im oči. Moraju pratiti šta djeca gledaju, objavljuju, gdje im je fokus… I nastavnici moraju konstantno da pričaju sa djecom. Kako smo im prije ‘probijali glavu’ s problemom AIDS-a, droge i minama nakon rata, isto tako sada s djecom moramo razgovarati. Ima ovih negativnih slučajeva u sportu i treba djecu edukovati. Ima zloupotreba”, rekao je.

Istakao je kako svi možemo krenuti svi u popravljanje ovoga ako budemo svjesni da ovih problema ima. Dodao je i kako se “zakonski trebaju urediti stvari te naveo primjer da se u medijima spominju poruke s telefona, a da telefon nije vještačen u slučaju S.A. već je osuđen na osnovu izjave jedne maloljetnice”.

“Na Zapadu imaju predmet seksualni odgoj. Kod nas ga treba uvesti i u kućama. Moramo razbiti stereotipe. Ako djeca kod nas ne nađu informaciju, naći će je negdje drugo gdje ima loših stvari”, zaključio je Ćerimagić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!