Čije je Brčko – teritorijalni kontinuitet RS ili zajednička imovina entiteta?

Vijesti 02. jul 202315:32 4 komentara
N1/Dron.ba

Tvrdnja u saopštenju Stranke za BiH kako Brčko dijeli Republiku Srpsku na dva dijela, ne samo što je u suprotnosti sa odredbama Konačne arbitražne odluke, već predstavlja direktan napad na Ustav BiH i dejtonsku dvoentitetsku konstrukciju, koju arbitražna odluka za Brčko podržava, to je na Facebooku objavio Siniša Milić (SNSD) predsjednik Skupštine Distrikta Brčko, izazvavši salvu reagovanja bošnjačkih partija.

“Umjesto bilo kakvog dubljeg reagovanja na ovakvu nebulozu, kao i odgovora „Jensu Stoltenbergu Za Raju“, alijas Denisu Zvizdiću, na njegovu izjavu kako je vrijeme da NATO vojnici dođu u Brčko, dovoljno je citirati dijelove Konačne arbitražne odluke, kao i Ustav BiH. Tako, u poglavlju IV Arbitražne odluke, koje se bavi zaštitom relevantnih interesa strana u arbitražnom procesu, u paragrafu 51, piše: „Šta više, iako će prema sadašnjoj odluci teritorijom oblasti Brčko upravljati vlada Distrikta, po principu samouprave, teritorija Republike Srpske zadržava kontinuitet koji je prikazan na Dejtonskim mapama”, navodi Milić.

Dalje, podsjeća Milić, u paragrafu 52 istog poglavlja piše: „Šta više, pošto će veličina teritorije koja se dodaje Republici Srpskoj, u skladu sa principom kondominijuma biti veća od one koja se dodaje Federaciji, procenat teritorijalnog udjela Republike Srpske će se ovom Odlukom povećati“, piše Srpskainfo.

“Nema sumnje da se Arbitražna odluka, kako god da je donesena, mora pojmiti kao neprotivrječni dio jedne cjeline, tj. zaokruženog pravnog sistema, koji se zove Dejtonski sporazum, odnosno Ustav BiH, kako to, uostalom priznaje i tvorac Arbitraže odluke. Dakle, kao pravna fikcija ili pak kao stvarna činjenica – u pogledu pravnih posledica jednog ili drugog shvatanja svejedno je – distrikt Brčko, osigurava teritorijalni kontinuitet Republike Srpske. Zato, vikend je i pravo vrijeme da se, konačno, pročita i Arbitražna odluka, kao i Dejtonski Ustav BiH”, napisao je, između ostalog, Milić.

Saopštenjem se oglasio brčanski odbor Naroda i pravde, podsećajući Milića da je na poziciji u zakonodavnoj vlasti Brčko distrikta BiH „a ne Brčko distrikta, jednog od entiteta“.

“Zbog toga od vas i zahtijevamo da se ponašate tako, odnosno da štitite interes i položaj Brčko distrikta BiH, kao i da u svom obraćanju koristite puni naziv, a to je Brčko distrikt Bosne i Hercegovine, a ne samo Brčko distrikt. Po ko zna koji puta u javnost izlazite sa negativnim stavovima o prisustvu NATO snaga u Brčko distriktu BiH, a i sami znate da član 7. Statuta Brčko distrikta BiH daje pravnu mogućnost za prisustvo istih”, saopštila je NIP.

Uzvraćaju Miliću da se „stiče utisak“ da ni on nije pročitao Konačnu arbitražnu odluku.

“Da li slučajno ili namjerno citirali ste samo pojedine dijelove koji vam idu u prilog, a time ste stvorili pogrešnu percepciju u javnosti, izostavili ste da pomenete Amandman I na Ustav BiH, kojim je suština Konačne arbitražne odluke za Brčko jednoglasnim usvajanjem Amandmana u Parlamentarnoj skupštini BiH, postala ustavna kategorija, te je riješen položaj Brčko distrikta BiH. Na način da Brčko distrikt BiH postoji pod suverenitetom Bosne i Hercegovine i spada pod nadležnosti institucija Bosne i Hercegovine onako kako te nadležnosti proizilaze iz Ustava BiH”, navodi se u saopštenju NIP.

Naglašavaju da je teritorija Brčko distrikta BiH je u zajedničkoj svojini (kondominiju) entiteta, jedinica je lokalne samouprave s vlastitim institucijama, zakonima i propisima i s ovlaštenjima i statusom konačno propisanim odlukama Arbitražnog tribunala za spor u vezi s međuentitetskom linijom razgraničenja u oblasti Brčkog.

“Odnos između Brčko distrikta BiH i institucija BiH, te entiteta, može se dalje urediti zakonom koji donosi Parlamentarna skupštine. Ustavni sud BiH nadležan je da odlučuje o bilo kakvom sporu u vezi sa zaštitom utvrđenog statusa i ovlaštenja Brčko Distrikta BiH koji se može javiti između jednog ili više entiteta i Brčko distrikta BiH ili između BiH i Brčko distrikta BiH, po ovom ustavu i odlukama Arbitražnog tribunala. Pored gore navedenog bitno je reći i to da je 2012. godine donesena odluka na Vladi entiteta RS kojom se trajno briše međuentitetska linija, pa je pored ostalog i ta odluka dodatno učvrstila položaj Brčko distrikta BiH. O ovakvim vašim istupima obavijestićemo i supervizora i arbitra za Brčko distrikt BiH jer nećemo dozvoliti da ovakvim tvrdnjama dovodite građane u zabludu, a dok pojedinim građanima otvarate lažne nade o budućnosti ovog prostora”, poručuje NIP, stranka čiji je predsjednik Elmedin Konaković, inače ministar spoljnih poslova BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare