Cijene mlijeka rastu, građani nezadovoljni, neke farme pred gašenjem

Vijesti 04. dec 202217:33 2 komentara

Iako su cijene mlijeka na policama sve veće, oni koji proizvode mlijeko nisu u dobrom položaju. Neki jedva trpe posljedice inflacije, neki pak gase farme jer benefite povećanja cijene konačnog proizvoda mljekari ne osjete.

Već sedam godina Mirsad Smajić ovako počinje svoj dan. Prvo ide čišćenje, a onda će pomusti krave. 12 hiljada litara mlijeka mjesečno daju njegova muzna grla. Sve je teže, priča, ostati u finansijskoj dobiti. U periodu kada su troškovi drastično porasli, otkupna cijena se povećala neznatno.

”Otkupna cijena je prije osam mjeseci bila 57 feninga, sada je 75 feninga sa tim da je sav repromaterijal otišao za 100-150%. Ako se ne promijeni situacija… morat će se nešto uraditi drastično na poskupljenju mlijeka ako misle da opstane proizvodnja”, kaže Mirsad Smajić.

Već sada proizvodnja mlijeka manja je za preko 10%, pokazuju procjene. Rezultat je to inflacije koju mnogi ne mogu podnijeti. Farmeri sada samo za vreću stočne hrane daju 40 KM, a prošle godine bila je 20 KM. Boli ih činjenica što je cijena na policama sve veća, dok neki od njih zbog niske cijene otkupa rade i dodatni posao kako njihova farma ne bi propala.

“Kad je bila cijena 50 feninga, u marketima je bila cijena mlijeka 90 feninga. Nama je sad 80-85 feninga otkupna, a preko 2 KM je u marketima mlijeko. Oni bi da mi proizvodimo, a onda da ne dobijemo ništa”, kaže nam Petar Dragojlović, mljekar.

Sada je sve stvar opstanka domaće proizvodnje mlijeka. Lanac rješenja seže od najviših nivoa države, pa sve do lokalnih.

”Ovdje otkupljivači moraju da razmišljaju o ovim ljudima da se cijena mlijeka podigne kako bi oni izašli na nivo rentabilne proizvodnje. Proizvodnja hrane nema alternativu trebamo povesti računa da resurse koje imamo, a imamo puno neobrađenog zemljišta, da to sve iskoristimo i proizvedemo vlastitu hranu”, mišljenja je Emir Džafić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika VI-MILK.

Želja za tim postoji. Mirsad tako gradi novi prostor za svoja muzna grla. Ovakvi vrijedni ljudi nalaze se širom države, ali dobar dio njih inflacija i otkupna cijena tjera na drugačiji put:

Mljekari u BiH tako očekuju povećanje otkupne cijene mlijeka. Ono što je primjetno na terenu, usljed inflacije, jeste da neki farmeri odustaju od proizvodnje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare