CIK BiH: U nedjelju prijevremeni izbori za načelnika Općine Stari Grad Sarajevo

Vijesti 27. okt 202309:06 0 komentara
N1

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine obavijestila je da će se prijevremeni izbori za načelnika Općine Stari Grad Sarajevo održati u nedjelju, 29.oktobra, javlja Anadolu.

Biračka mjesta se otvaraju u 7, a zatvaraju u 19 sati.

U skladu s Uputstvom o rokovima izbornih aktivnosti za održavanje prijevremenih izbora za načelnika Općine Stari Grad Sarajevo izborna šutnja počinje 24 sata prije otvaranja biračkih mjesta, odnosno u 7 sati ujutro, 28. oktobra (subota) i traje do zatvaranja biračkih mjesta, odnosno do 19 sati, 29. oktobra 2023. godine.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je za učešće na prijevremenim izborima za načelnika Općine Stari Grad Sarajevo ovjerila kandidature Irfana Čengića (Socijaldemokratska partija BiH) i Dženana Selimbegovića (Stranka demokratske akcije).

U skladu s Odlukom o zaključivanju i potvrđivanju broja upisanih birača u Centralni birački spisak za prijevremene izbore za načelnika Općine Stari Grad Sarajevo koju je Centralna izborna komisija BiH usvojila na 66. sjednici održanoj 11. oktobra u Centralni birački spisak, zaključno s podacima na dan 9. oktobra u 24 sata, za prijevremene izbore upisano je ukupno 36.195 birača i to 35.601 redovnih, 8 lično i 586 birača registriranih da glasaju putem pošte.

Putem mobilnog tima moći će glasati 179 birača.

Ukupno je formirano 46 biračkih mjesta, a na terenu će raditi i sedam mobilnih timova. Biračka mjesta za glasanje na nepotvrđenim glasačkim listićima i za glasanje u odsustvu su pridružena redovnim biračkim mjestima.

Procjenjeno je da će troškovi iz nadležnosti Centralne izborne komisije BiH za prijevremene izbore u Općini Stari Grad Sarajevo koštati 89.500 KM dok će općina imati dodatne troškove za plaćanje naknada članovima biračkih odbora i druge manje troškove, tako da će se ukupni troškovi za provedbu ovih prijevremenih izbora znati nakon što se izbori provedu.

Za nadgledanje zakonitosti provođenja prijevremenih izbora za načelnika Općine Stari Grad Sarajevo, koji se održavaju u nedjelju 29. oktobra 2023. godine te koordinaciju i blagovremeno izvještavanje Centralne izborne komisije BiH o svim relevantnim činjenicama i okolnostima Centralna izborna komisija BiH je imenovala tri supervizora.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!