CIK ovjerio prijave, među njima i SDS Volja naroda – čeka se još odluka Suda BiH

Vijesti 06. jun 202419:17 1 komentar

Dok se čeka epilog priče o učešću SDS na predstojećim lokalnim izborima stiže vijest da im je uspio "plan b". Novoformirani politički subjekt "SDS Volja naroda" dobio je odobrenje CIK-a za ulazak u izbornu trku. Za njih tehničko rješenje za javnost je jednačina sa previše nepoznatih.

Ranojutarnje olakšanje za SDS uslijedilo je nakon zasjedanja Centralne izborne komisije koja je nakon dopune dokumentacije konačno odlučila o alternativi.

“Ja bih samo pitala kolege da li žele diskutovati, jer ako nema diskusije onda trebamo da glasamo o ovjeri ovih političkih subjekata onako kako je to služba predložila, jer su otklonili nedostatke. Ko je za? Konstatujem da smo donijeli jednoglasnu odluku”, zaključila je predsjednica Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, Irena Hadžiabdić.

“Plan b” je prošao. Novoformirani politički subjekt SDS Volja naroda izaći će na izbore 6. oktobra. To je bio “kec u rukavu” rukovodstva SDS-a kojem je zbog nepostojanja računa u banci osporena izborna trka.

“To je nešto što je zadnja opcija koju smo željeli da nam se dogodi i što smo radili iz tehničkih razloga da bismo bili korak ili dva ispred da se ne dozvoli SDS da uopšte bude na izborima”, kaže Milan Miličević, predsjednik SDS-a.

Stvar za SDS još uvijek nije poptuno završena. Na odluku CIK-a koji je osporio učešće stranke na izborima zbog nepostojanja računa koji je ugašen usljed američkih sankcija, rukovodstvo je uložilo žalbu Apelacionom vijeću Suda Bosne i Hercegovine. Tri su mogućnosti: da Sud odobri stav CIK-a, da ga poništi ili da sve vrati CIK-u na ponovno odlučivanje.

Krajnji rok za odluku Suda ističe sutra. Dok se čeka ishod o konačnoj sudbini SDS-a na predstojećim izborima, učešće novoformirane političke opcije sa sobom povlači brojna pitanja. Ko je predsjednik stranke SDS Volja naroda, gdje joj je sjedište i ko su članovi?

“Mislim da je to potpuno irelevantno, jer mi nastupamo kao SDS sa predsjednikom koji sam ja, dakle Milan Miličević, sa organima stranke koji su i Predsjedništvo i Glavni odbor”, ističe Miličević.

Stav lidera SDS-a suprotan je Statutu stranke. Dokument je prilično jasan i predviđa isključenje člana SDS-a u slučaju učlanjenja u drugu političku opciju, ali i u slučaju učestvovanja na izbornim listama drugih političkih subjekata. Čini se da su ključni stranački dokumenti u aktuelnoj krizi manje bitni rukovodstvu i funkcionerima koji priznaju da učešće pod novoformiranim političkim subjektom ne isključuje druge probleme.

“Učestvovaćemo, nećemo imati članove biračkih odbora imaćemo posmatrače, samim tim možemo u startu očekivati nešto slabiji rezultat nego onaj koji smo projektovali”, smatra Želimir Nešković, delegat SDS-a u Donu naroda PS BiH.

Nadu za spas izbornog rezultata rukovodstvo stranke sada polaže u posmatrače koje će imati na terenu. Ipak, njihova snaga je neuporedivo manja u odnosu na članove biračkih odbora koji su sada djelimično profesionalizovani. Predsjednike i potpredsjednice biraće CIK, a novoformirane stranke ostaće na vjetrometini.

“S obzirom na to da će članove biračkih odbora imati samo političke stranke koje su osvojile mandate na izborima 2020. godine. Sve ove, a u RS su brojne stranke nastale nakon 2020. Čak imaju i svoje odbornike u skupštinama, oni neće moći imati članove”, kaže Srđan Traljić iz Transparency Internationala BiH.

Ovakav epilog po jednima je uvertira u gašenje SDS-a. Stranačko rukovodstvo kaže “kontinuitet će na izborima biti osiguran”, jer “Volja naroda” prvi je slogan stranke korišćen na izborima 1990. No statut stranke je jasan u pogledu raspolaganja imovinom u slučaju eventualnog gašenja – sve što ima SDS pripašće Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare