Cikotić za N1: Možemo zatvoriti sve kampove, ali migranti će dolaziti

Vijesti 13. apr 202120:46 > 14. apr 2021 11:06 0 komentara

Selmo Cikotić, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine, za N1 je izjavio da je u ovom momentu u BiH prisutno 4.500 migranata u kampovima. Mogu se zatvoriti svi kampovi, ali migranti će zbog blizine Schengen zone i dalje dolaziti u USK.

Iako iz USK tvrde da ih je samo toliko na prostoru tog kantona – Cikotić je rekao da jedino IOM i Služba za poslove sa strancima raspolaže pravim brojevima.

“Imate relevantne institucije, ja čujem različite cifre, ali vjerujem onima koji se bave tim poslom. U USK u ovom trenutku ih ima sve skupa nešto oko 2.100 ili 2.200”, kazao je.

“Jutrošnji podatak, u svim kampovima imamo sve skupa 4.572 ili 4.573. to su podaci Službe za poslove sa strancima i IOM-a. Samo su njihovi podaci relevantni”, pojasnio je.

Premijer USK Mustafa Ružnić traži od državnih institucija da van tog kantona oforme kamp gdje bi se izmjestili sadašnji korisnici migrantskog centra u Velikoj Kladuši.

“Mi možemo zatvoriti kampove, ali migranti će dolaziti tu. To je najbliža tačka schengen zoni. Sada smo u sitaciji da kompleksnije upravljamo brojem, prisustvom i kretanjem migranata”, izjavio je ministar sigurnosti BiH.

Iako su incidenti prisutni, dešavaju se, na prostoru USk – Cikotić je rekao da nadležne službe situaciju drže pod kontrolom i rade sve da to tako i ostane.

“U januaru mjesecu je veliki broj migranata uspio napraviti gejm. Neki su se vratili u Srbiju. U Blažuju smo imali u jednom momentu 3.500 migranata, sada ih je 1.600. To je drastičan broj. Migracije se dešavaju”, istakao je gost N1.

Uskoro snimak kompletnog gostovovanja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!