Članstvo u EU ostaje prioritet, no važno je ubrzati taj proces: ‘U briselskoj čekaonici je došlo vrijeme za ozbiljne promjene’

Vijesti 02. mar 202421:39 0 komentara

Članstvo u Europskoj uniji ostaje prioritet, no važno je ubrzati taj proces. Poruka je to ministara vanjskih poslova zemalja regije s Diplomatskog foruma u Antaliji. Bilo je i prijepora, ovog puta oko izgradnje autoceste Sarajevo-Beograd. U jednom trenutku blagi prijepor je došlo i do blage rasprave o izgradnji autoputa. U glavnim ulogama Elmedin Konaković i Ivica Dačić.

Ivica Dačić na jednu, većina ostalih ministara vanjskih poslova Zapadnog Balkana, na drugu stranu. Dok prvi diplomata Srbije smatra kako su paneli, pa i ovaj današnji, samo još jedan povod da se međusobno prepiru, i to pred očima ostatka svijeta, njegove kolege smatraju, kako to nije slučaj. Pozivaju na saradnju i dogovor. Dačić onda pak pita, kako na Balkanu, taj dogovor, uvijek izostaje.

Ivica Dačić, ministar vanjskih poslova Srbije:

“U 21. veku nemamo autoput između Beograda i Sarajeva. Ima već pet, šest, deset godina inicijativa koju je podržala i Turska da se napravi autoput. Mi ne možemo da se dogovorimo kojom će trasom da ide. Znači ima milion stvari oko kojih možemo da radimo, ali vi ste meni uvek svi mnogo draži nego neko iz nekih drugih krajeva Evrope. Ja samo nisam za to i ne dozvoljavam da se prema nama odnose kao da smo mi građani drugog reda.”

Ministar vanjskih poslova BiH, Elmedin Konaković, tokom izlaganja, zaboravio je odgovoriti na Dačićevu konstataciju o autoputu, no ovaj nije propustio da ga napomene.

“Uh, ide trasa za autoput kada ona bude išla prema Sandžaku koji je nama jako važan, kada bude išla preko Goražda, kada zadovolji interese i BiH, kada bude išla preko Goražda na Sandžak i povezala nas možda s Turskom, ide puni gas. Tako smo se i dogovorili, rekli ste da ne smeta. Preko Crne Gore isto.”

Dačić: “Pa šta mi imamo protiv mi tražimo već deset godina autoput da se pravi do Sarajeva.”

Konaković: “Vi ništa ali ovi što su dolazili samo u Istanbul prije, nikada to nisu tražili, mi to tražimo.”

Dačić: “Nisam ja rekao da ti ideš u Istanbul, nego SDA”.

Konaković: “Ja sam rekao da ja idem rado i u Istanbul.”

Inače, u fokusu panela je bio evropski put Zapadnog Balkana. Deklarativno, svi sagovornici su složni kako je to broj jedan vanjskopolitički cilj regije, no svi su razočarani sporošću procesa. Neodlučnost Evropske unije otvara prostor za maligne utjecaje drugih zemalja, stava je ministar vanjskih poslova Sjeverne Makedonije.

Bujar Osmani, ministar vanjskih poslova Sjeverne Makedonije:

“Kako slabi evropski narativ, vidimo da na površinu izlaze sada kontradiktorni stavovi. A druga stvar je realizacija ruskih imperijalističkih ambicija. Vjerujem da je Ukrajina samo prva stanica, ako tamo pobijedi, ići će dalje na Zapad, čujemo Transnistrija zakazuje referendum, lideri Transnistrije traže podršku Putina, a treća stanica je, mislim, Zapadni Balkan.”

Ruska agresija na Ukrajinu promijenila je stavove Unije. Nakon niza godina u briselskoj čekaonici, došlo je vrijeme, smatraju mnogi, za ozbiljne promjene.

Stuart Peach, britanski izaslanik za ZB:

“Svi međunarodni partneri moraju raditi s regijom na putu članstva u EU, ja govorim u ime Ujedinjenog Kraljevstva, ali znam i da se mnogi drugi partneri slažu, jer taj put je sad jako potreban. Geografija regije ostaje od ključne važnosti za cijeli evropski kontinent, a to znači i pokrivanje zraka, kopna i mora.”

Filip Ivanović, ministar vanjskih poslova Crne Gore:

“Mislim da konačno institucije EU, naše kolege i prijatelji iz zemalja članica, sada razmišljaju više u političkom nego u tehničkom smislu kada je riječ o proširenju, i sada shvataju da je članstvo u EU svih zemalja kandidata najbolji put da se sačuva stabilnost i prosperitet cijele Evrope.”

Panelisti su stava kako Evropska unija treba mijenjati pristup prema zemljama koje pretenduju na članstvo, te napraviti određene olakšice, posebno kada je riječ o otvaranjima poglavlja. Ivica Dačić u ovom pogledu izražava skepticizam. Panelistima se obratio i visoki predstavnik u BiH.

Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH:

“Ja mislim da trebamo resetovati i revidirati naš pristup i olakšati ga, korak po korak pristup što uključuje da otvaranje pregovora mora biti lakše, ne kada je riječ o samom sadržaju, to se neće mijenjati, demokratija i nediskriminacija, ali Evropska unija mora početi razmišljati i o vlastitim promjenama.”

Ipak, kako je rekao jedan od panelista, Ivica Dačić, tokom i ovog panela, nikog od onih koji odlučuju o evropskoj sudbini Zapadnog Balkana, nije bilo ni u publici da sluša. Na to je ministar vanjskih poslova BiH, Konaković odgovorio, kako će zasigurno njihovi današnji stavovi doći do ušiju onih do kojih trebaju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!